AMSTERDAM – Stijn Koomen heeft al zijn geld dat hij met zijn film R U There heeft verdiend, verspild aan een nachtje in de Griekse cel. Dit biecht de acteur deze week op in de Nieuwe Revu.

De 23-jarige Koomen was onlangs nog te zien in de film R U There, geregisseerd door David Verbeek, op het Franse filmfestival Cannes. Ook daar wist hij de wodka goed te vinden, volgens het tijdschrift. Want zijn liefde voor wodka is de reden dat hij in de Griekse cel belandde.

Koomen: “Ik was in de cel beland na dronken rijden. Stom, ik ben met te veel wodka Red Bulls op achter het stuur gekropen.”

“Het ging prima, rotondes op volle snelheid en zo, tot ik rechts ging waar ik links had gemoeten, zo een voetgangerstunnel in. Het was dan wel een kleine huurauto, maar daar paste hij net niet in.”

Kerker

Geen slachtoffers maar wel een auto in de prak. Er was geen ontkomen meer aan voor de acteur: hij werd abrupt in de cel gegooid.

“Het was een soort kerker in de kelder, waar nog veertig man zaten. Na een slapeloze nacht mocht ik eruit, maar ik moest de politie nog wel zeshonderd euro betalen. Plus drieduizend aan het verhuurbedrijf voor de auto. En dat was dan alles wat ik had verdiend aan mijn film.”

“En dan nog te bedenken dat we niet naar Thailand waren gegaan omdat de vakantie dan te duur zou worden!”

Fraude

De bak is voor Koomen in ieder geval niets nieuws. Op zijn vijftiende belandde hij een paar uurtjes in een Nederlandse cel, wegens ‘fraude’.

“Ik had een vervalst tramabbonement. Ik viel door de mand omdat er een zwart-wit foto op stond terwijl het kleur hoorde te zijn. Dus zetten ze me in de cel. En ik had een enorm mes bij me. Ik zat namelijk op een tamelijk gevaarlijke school.”

Ontspoord

Koomen geeft toe in zijn jeugd wel een beetje ontspoord te zijn. “Op die leeftijd blowde ik ook en zo. Op mijn 16de stopte ik met wiet en paddo’s omdat ze niet meer goed vielen. Ik werd er paranoia van.”

“Wodka valt beter. Nou ja, behalve in Griekenland dan.”

R U There is een film waarbij Stijn Koomen de hoofdrol van Jitze speelt: een professionele gamer. Hij reist heel de wereld over om aan wedstrijden mee te doen.

De echte wereld interesseert hem niet; hij leeft in een virtuele wereld waar hij alles onder controle heeft. Als hij ooggetuige wordt van een dodelijk ongeluk in Tapei, ligt zijn hele leven overhoop en begint te twijfelen aan de zekerheden van zijn bestaan.

Video