AMSTERDAM - Alice in Wonderland heeft bijna de kaap van 1 miljard dollar gerond. Distributeur Disney maakte bekend dat de film maandag op ruim 997 miljoen dollar (ruim 807 miljoen euro) stond.

Omdat de film in vele landen nu de tweede ronde beleeft in de goedkopere bioscoopzalen, was er het afgelopen weekeinde een opleving van zo'n tien procent.

Het valt te verwachten dat in de komende weken zelfs 'The Dark Knight' wordt ingehaald. Deze Batman-film is met ruim 1 miljard dollar vooralsnog de nummer vijf op de lijst van hoogste bioscoopopbrengsten ooit.

De hoge totaalopbrengst zal ook ontstaan zijn doordat de film eerst te zien was in 3D. Kaartjes hiervoor zijn een paar euro duurder dan voor een reguliere voorstelling.

Voorjaar

Opmerkelijk is dat 'Alice in Wonderland' in maart in première ging, doorgaans geen toptijd voor bioscopen. Van oudsher zijn de zomer en de kerstperiode de vette maanden.

"Door de film in het voorjaar uit te brengen, hebben we laten zien dat bioscoopbezoek 52 weken per jaar doorgaat", zegt David Kornblum, vicepresident van Disney voor internationale marketing en distributie, in het Amerikaanse filmtijdschrift Variety.

De dvd-verkoop van 'Alice in Wonderland' moet nog op gang komen. In de Verenigde Staten is de dvd al verkrijgbaar, in Nederland gaat deze volgende week woensdag in de verkoop.

Onder vuur

Dvd-verkopen leveren doorgaans ongeveer de helft op van alle opbrengsten van een film. Hierbij valt op te merken dat de distributie van de film nog vlak voor de geplande releasedatum stevig onder vuur kwam te liggen.

Disney had namelijk, zonder overleg met de bioscoopexploitanten, besloten de film al drie maanden na de bioscooppremière op dvd uit te brengen, een maand eerder dan gebruikelijk. Hierdoor waren veel bioscoopexploitanten bang inkomsten mis te lopen, wat hen deed overwegen de film helemaal niet te vertonen.

In Nederland heeft 'Alice in Wonderland' tot nu toe ruim 7 miljoen euro opgebracht. De film is nog steeds in de Nederlandse bioscoop te zien.