Dag 3 in Cannes: De bubbel barst

Net zaten we met bijna alle Nederlandse journalisten bij elkaar geklit, voorafgaand aan de persbijeenkomst met acteur Russell Crowe, toen in Libië een vliegtuig neerstortte.

Opeens barstte voor één momentje de nieuwsloze bubbel waarin we onszelf hebben opgesloten open - blijkbaar zijn er tóch dingen belangrijker dan film. Wat we hier in Cannes doen, leek plotseling zo enorm futiel.

Maar goed, la vie continue, zoals de Fransen dat zo mooi kunnen zeggen. En ook in Cannes moet nieuws worden gemaakt - zij het op een ander niveau dan in Tripoli.

Russell Crowe was onverwacht goed geluimd en grapte dat Australië het WK Voetbal gaat winnen.

Als Robin Hood nu zou leven, zou hij vermoedelijk de media aanpakken, zo meldde Crowe. En ja, als de studio het vraagt, willen hij en Ridley Scott best serieus nadenken over een tweede deel.

Indruk

Maar echt heel veel indruk maakte de Australische rouwdouwer toch niet in vergelijking met de eerste beelden van dat jochie dat de vliegramp in het Midden-Oosten op wonderbaarlijke wijze overleefde.

Datzelfde gold voor sympathieke juryvoorzitter Tim Burton, die maar blééf herhalen dat zijn twaalf juryleden - waarvan we eigenlijk de helft niet herkenden - vooral verrast willen worden de komende tien dagen.

Een politiek statement is geen noodzaak, stelde Burton desgevraagd. Genant momentje: journalist vroeg jury een paar favoriete Palmwinnaars te noemen. Veel verder dan Apocalypse Now en Taxi Driver - beiden meer dan dertig jaar terug en wel érg doodgeknuffelde keuzes - kwamen ze niet.

Favoriete boom

Het blijft overigens schimmig hoeveel journalisten er dit jaar op het festivalterrein rondlopen: de berichten variëren tussen de drie- en zesduizend. Veel bladen vaardigen merkbaar minder mensen af en veel freelancers zijn afgehaakt bij gebrek aan grote namen.

De zaal was niet eens vol bij de persconferenties van Robin Hood en de jury. Wat nooit zal verdwijnen: de domme vragen die sommige collega’s stellen. Niet verzonnen: ‘meneer Crowe, wat voor boom zou u het liefste willen zijn?’

Witte perskaart

Felicitatie van de dag gaat naar René Mioch, die zijn dertigste jaar in Cannes beloond zag met de felbegeerde witte perskaart. In principe betekent dit dat hij op het festival óveral naar binnen mag en álles gedaan kan krijgen.

Slechts een paar tiental uitverkorenen mogen zich bezitter van dit bijzondere kleinood noemen. Ik kan slechts hopen dat mij over 23 jaar een zelfde privilege wacht.

Facebook & Twitter

Facebook & Twitter
Volg het nieuws van NU.nl/Entertainment ook op Facebook en Twitter

NUwerk

Tip de redactie