Jury Cannes wil verrast worden

CANNES - De jury voor de Gouden Palm, de belangijkste prijs op het Filmfestival van Cannes, wil dit jaar verrast worden. Dat heeft voorzitter Tim Burton woensdag gezegd tijdens een bijeenkomst voorafgaand aan de openingsavond.

''Wij willen graag geheel onbevooroordeeld openstaan voor wat we te zien krijgen'', legde Burton uit. ''We houden allemaal van het medium film en willen graag verrast worden.''

De regisseur van onder meer Edward Scissorhands en Sleepy Hollow beklemtoonde dat de jury dit jaar niet per se naar een film zoekt die een politieke of maatschappelijke boodschap uitdraagt, zoals eerder in Cannes wel eens het geval was.

In de Zuid-Franse badplaats strijden achttien films om de Gouden Palm, een van de meest prestigieuze filmprijzen ter wereld. Het festival duurt tot en met 23 mei. Op de laatste dag worden de prijzen uitgereikt.

Titels

Prominente titels in het rijtje kanshebbers zijn nieuwe films van eerder in Cannes bekroonde regisseurs als Mike Leigh (Another Year), Alejandro Gonzalez Inarritu (Biutiful), Ken Loach (Route Irish) en Bertrand Tavernier (La Princesse de Montpensier).

Andere opvallende films in de competitie zijn de actiethriller Fair Game van de Amerikaanse regisseur Doug Liman, de misdaadfilm Outrage van de Japanse regisseur Takeshi Kitano en de productie Tournee, geregisseerd door de Franse acteur Mathieu Amalric.

Tip de redactie