ROTTERDAM - Acteur Martijn Lakemeier gaat vrijwel zeker de hoofdrol spelen in de verfilming van het boek Koning van Katoren. Dat heeft producent Kasander Film dinsdag gemeld. Lakemeier was eerder onder meer te zien in Oorlogswinter en Lover of Loser.

Paula van der Oest regisseert Koning van Katoren. ''In de filmwereld is niets zeker voordat je op de set staat'', stelt producent Kees Kasander.

''Maar Paula wil graag en Martijn wil graag.'' Het is de bedoeling dat de film komende winter wordt gedraaid. De première staat gepland in het najaar van 2012.

Koning van Katoren vertelt over de 17-jarige Stach, die de gestorven koning van Katoren wil opvolgen. De zes zure ministers die de macht hebben, voelen daar niets voor en geven Stach zeven onuitvoerbare opdrachten.

Dubbele laag

Het verhaal is een modern sprookje met een dubbele laag: elke opdracht staat voor een belangrijk maatschappelijk probleem. In het verhaal worden eigenlijk de politieke ideeën van Jan Terlouws partij D66 duidelijk uitgelegd.

Van producent Kees Kasander draait komende week de film Over Your Cities Grass Will Grow op het Filmfestival van Cannes.

Het is de tiende keer dat de producent met een film aanwezig is in het hoofdprogramma van het prestigieuze festival.