Dag 1 in Cannes: Onheilstijdingen

Zou festivaldirecteur Thierry Frémaux zijn telefoon nog wel op durven nemen? Zelden was het Filmfestival van Cannes in de week voorafgaand aan de openingsavond al zo vaak in het nieuws.

Maar eigenlijk nooit met goed nieuws: het waren merendeels onheilstijdingen over donkere wolken die zich letterlijk en figuurlijk samenpakten boven de rijke kustplaats aan de Cote d'Azur.

Vooral letterlijk trouwens: vloedgolven van - al naar gelang wie je sprak - tussen de zes en zestien meter hoogte vernielden vorige week grote delen van het keurig aangeharkte, parelwitte strand en veel van de bijbehorende luxe etablissementen.

De straten van Cannes stonden letterlijk blank van het noodweer.

Modderstromen

Veel te dure auto's werden door plotselinge modderstromen uit hun parkeerhavens gespoeld - de lokale carwash draait overuren deze week. Snel verspreidden zich foto's over het internet van bulldozers op het strand die filmproducenten en -journalisten ervan moesten overtuigen dat de Croisette vòòr de start van het festival weer zou ogen alsof er niets was gebeurd.

Niet alleen vanuit de zee, maar ook vanuit de lucht dreigen de weergoden roet in het eten te gooien. De afgelopen dagen werden diverse vliegvelden in Zuid-Europa dichtgegooid vanwege een paar nareutels van die IJslandse vulkaan met die onuitsprekelijke naam.

Logistieke ramp

Een tijdelijke sluiting van luchthaven Nice zou een logistieke ramp voor het festival betekenen - want hoe zouden in dat geval alle gasten überhaupt nog tijdig aan de Cote d'Azur kunnen arriveren?

Genodigden uit de meeste Eurolanden zouden nog wel iets kunnen improviseren - voor mijzelf en een paar collega's lag er al een noodscenario om de 1365 kilometer per gehuurde auto te slechten. Maar of sterren als Russell Crowe en Michael Douglas daadwerkelijk de moeite zouden nemen om per stoomboot naar Cannes af te reizen, zoals de LA Times gekscherend suggereerde, valt te betwijfelen.

Robin Hood

En nu heeft òòk nog de enige Europese ster van formaat op de openingsavond, Robin Hood-regisseur Ridley Scott, moeten afbellen omdat de naweëen van een knieoperatie de kwieke zeventiger beletten zijn bed te verlaten.

Nòg een gevoelige tik voor het festival, dat al van meerdere kanten het verwijt krijgt dit jaar wel èrg weinig echt grote sterrenevents op de agenda te hebben staan.

Facebook & Twitter

Facebook & Twitter
Volg het nieuws van NU.nl/Entertainment ook op Facebook en Twitter

NUwerk

Tip de redactie