Woensdag 28 september 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
Placeholder afbeelding NU.nl

Amerikaanse actrice Lena Horne overleden

WASHINGTON - De Amerikaanse actrice en zangeres Lena Horne, befaamd om haar schoonheid en zwoele stem, is zondag op 92-jarige leeftijd in een ziekenhuis in New York overleden.
Door ANP

Dat hebben Amerikaanse media op gezag van haar schoonzoon gemeld. Horne was een van de eerste 'zwarte' artiesten die in de Amerikaanse showbizz doorbrak. Ze begon haar carrière op 16-jarige leeftijd als jazz-zangeres in de Cotton Club, de beroemde nachtclub in New York.

Later trok Horne naar Hollywood, waar ze in ruim twintig films speelde, waaronder Cabin in the Sky (1943), Stormy Weather (1943) en The Wiz (1978). Zij zong in film Stormy Weather (1943) de titelsong, die een enorme hit werd.

Gemengd huwelijk

Toch bleef het echte grote succes in Hollywood uit. Horne trad in 1947 in het huwelijk met de blanke dirigent Lennie Hayton. Ze trouwden in het geheim in Frankrijk, omdat 'gemengde' huwelijken in die tijd nog verboden waren in de Amerikaanse staat Californië.

Horne maakte daarna vooral furore als jazz-zangeres. Ze maakte tientallen platen en kreeg daarvoor vier Grammy's.

In maart 1980 kondigde Horne haar afscheid aan, maar een jaar later ging haar show 'Lena Horne: de vrouw en haar muziek' in première. Zij speelde die alom geprezen voorstelling meer dan driehonderd keer op Broadway.

Racisme

Horne streed tegen racisme. Om haar progressieve opvattingen kwam zij in Hollywood op de zwarte lijst staan.

Horne had een lichtgetinte huidskleur, maar dat wordt toch vaak als zwart gezien in de Verenigde Staten. ''Ik was uniek in die zin dat ik de soort zwarte was die blanke mensen konden accepteren'', zei Horne, toen haar werd gevraagd naar haar succes.

Aanbevolen artikelen