AMSTERDAM - Producent Matthijs van Heijningen en regisseur André van Duren gaan een speelfilm maken over de Bende van Oss. Dat heeft Van Heijningen donderdag gemeld. De producent heeft hiervoor een subsidie ontvangen van het Filmfonds.

De Bende van Oss is gebaseerd op historische feiten en speelt zich af in de jaren dertig van de vorige eeuw. De Brabantse industriestad Oss werd toen geteisterd door een misdaadgolf.

De gewelddadige botsingen tussen het proletariaat, de katholieken en de protestanten leidden uiteindelijk in 1939 zelfs tot de val van het kabinet-Colijn.

De historische gebeurtenissen worden in de film verteld door de ogen van een jonge vrouw die probeert zich aan het criminele milieu te ontworstelen.

Brabantse acteurs

Acteurs zijn nog niet bekend, maar Van Heijningen wil de film indien mogelijk maken met ''louter Brabantse acteurs''. Hij denkt onder meer aan Frank Lammers.

Regisseur Van Duren en scenarist Paul Jan Nelissen hebben zich het afgelopen jaar grondig verdiept in de Bende van Oss. Nelissen schreef eerder door feiten geïnspireerde films als Van God los (over de Bende van Venlo) en Dennis P. (over de man die met een magnetrondoos vol diamanten wegliep bij zijn werkgever Gassan Diamonds).

Het is de bedoeling dat de opnames volgend jaar plaatsvinden. De Bende van Oss moet in 2012 in de Nederlandse bioscopen te zien zijn.