AMSTERDAM – Acteur Robert de Hoog pleegt in de nieuwe Nederlandse speelfilm Schemer een brute moord. Met deze rol speelt de acteur weer een gevaarlijk personage. “Ik hou ervan om mensen te spelen die een beetje gek zijn”, aldus De Hoog in een gesprek met NU.nl.

Schemer is geïnspireerd op de moord op Maja Bradariç, een zestienjarige tiener die in november 2003 door haar vrienden werd gewurgd en vervolgens in brand werd gestoken.

In de film lopen, net als bij Maya, de spanningen binnen de vriendengroep zo hoog op, dat er wordt besloten de 'rotte appel' van de groep, Jessie, uit de weg te ruimen.

Koelbloedig

De 21-jarige acteur speelt Mick, de stille, ondoorgrondelijke jongen van de kliek. De Hoog: “Ik ben in de film erg koelbloedig. Mick weet precies waar hij mee bezig is en wat hij moet doen om de moord goed te laten verlopen. Een beetje psychopaat is ‘ie wel.”

“Ik kan zelf ook erg gecontroleerd zijn. Maar af en toe laat ik me wel gaan, lekker gek doen. Wat dat betreft is de rol erg kicken om te spelen.”

Bitch

Actrice Gaite Jansen (18), die vorig jaar de hoofdrol speelde in de Carry Slee-verfilming Lover of Loser, vervult de rol van Jessie en wordt vermoord door Mick en Ceasar (Matthijs van de Sande Bakhuyzen).

Jansen: “Voor mij was het een hele uitdaging om deze rol te spelen want ik had de mogelijkheid om twee kanten van mezelf te laten zien. Aan de ene kant was ik bij mijn vrienden een echte bitch, maar aan de andere kant was ik ook heel onzeker.”

“In het begin van de opnames was ik dan ook bang dat ik in het echt ook de zondebok zou worden, maar dat is dus helemaal niet het geval! We zijn nu een hechte groep.”

Moordscène

De hectische scène waarin Jessie vermoord wordt, was voor De Hoog ‘erg kicken’. “Heel heftig om te spelen, maar ook technisch. Veel afspraken werden gemaakt zodat ik Gaite geen pijn zou doen. Ik kreeg er echt een kick van. Als ik de scène terug zie, krijg ik meteen energie. Het ziet er waanzinnig uit.”

Voor Jansen zelf was het even schrikken toen ze zichzelf als lijk op het doek zag. “Het zag er heel echt uit door al die make-up. Ook voor mijn ouders was het even slikken.”

Groepsdruk

Volgens De Hoog laat de film dan ook goed zien wat groepsdruk met jongeren kan doen. "In de film plegen we een moord, maar in het echte leven gaat het meestal om de kleine dingen. Op de middelbare school bijvoorbeeld, luisterde ik naar dezelfde muziek en ik droeg bepaalde kleding om er ook bij te horen. “

Ook voor Gaite klinkt dat herkenbaar. “Vrienden droegen bijvoorbeeld allemaal een armband van Buddha to Buddha en als jij er als enige geen hebt, dan besluit je er toch een te kopen om er bij te horen."

"Nog steeds merk ik wel dat ik me soms te veel laat meeslepen, maar sinds de film durf ik toch vaker ‘nee’ te zeggen.”

Gouden Kalf

De Hoog sleepte voor zijn eerdere acteerprestaties in de film Skin (trailer), waarin hij ook in de huid van een moordenaar kruipt, de Gouden Kalf voor Beste Acteur in de wacht. Volgens hem beïnvloedt zijn Kalf de sfeer op de set niet.

“Het is niet zo dat de cast veel van me verwacht omdat ik een Gouden Kalf heb. Ik moet me in elke film toch opnieuw bewijzen. Ik vind het een hele eer dat hij op mijn kamer staat, maar meer niet.”

Of De Hoog in een volgende rol weer aan het moorden slaat, laat hij nog in het ongewisse.

“Ik zie wel wat er op mijn pad komt, deze zomer ga ik weer aan de slag met nieuwe rollen, maar wat dat is, houd ik nog geheim! Wie weet zie je me nog een keer terug als een of andere Jim Carrey.”

Schemer is vanaf 1 juli in de bioscopen te zien.