AMSTERDAM – "Een tragisch verhaal van een onmogelijke liefde en een slecht functionerend diplomatiek systeem", zo omschrijft acteur Thom Hoffman het waargebeurde 'Kom niet aan mijn kinderen'. Hoffman en hoofdrolspeelster Karina Smulders vertellen NU.nl over hun aandeel in de verfilming van het verhaal van de ontvoerde Sara en Ammar.

Het is 22 december 2006 als Sara en Ammar landen op Schiphol. Janneke Schoonhoven heeft dan 2,5 jaar gevochten voor de terugkeer van haar kinderen, die door hun vader werden ontvoerd naar zijn geboorteland Syrië.

Heel Nederland leeft met haar mee en Schoonhoven schrijft in 2007 een boek over de gebeurtenissen. Regisseur Ron Termaat verfilmde ‘Kom niet aan mijn kinderen’ met naast Smulders (Hanne, gebaseerd op Janneke Schoonhoven) en Hoffman (Wouter, Hannes steun en toeverlaat) een glansrol van Cahit Olmez als vader Nizar.

Levensecht

Schoonhoven zegt de film "erg mooi" te vinden en de ontknopingscene waarin de twee kinderen vluchten en op eigen houtje de Nederlandse ambassade in Syrië proberen te bereiken "haast levensecht".

"Dat vind ik de belangrijkste reactie. Ik had het heel erg gevonden als Janneke de film niet mooi zou vinden, vertelt Karina Smulders. "Je voelt je toch een soort dief als je het niet goed doet", beaamt Thom Hoffman.

"Bij het filmen heb ik regelmatig gedacht: ongelooflijk, zij heeft dit écht meegemaakt en wij staan het een beetje uit te beelden. Dat is wel gek", vervolgt Smulders.

Toch was dit voor haar geen aanleiding om haar rol te bespreken met de persoon die ze uitbeeldt. Smulders: "Ik ben bewust niet met Janneke gaan praten. Dan zou ik me laten afleiden door de werkelijkheid en je moet er toch een rol van maken."

"Dat het verhaal waargebeurd is heb ik losgelaten en ik heb het als een gewoon script benaderd."

Sluis

"Zo zou ik het nooit aanpakken", zegt collega Hoffman. "Voor mij is spelen een manier om meer over een onderwerp te weten te komen. Het is een soort sluis waardoor je in een andere wereld kijkt. En dat verbreedt je horizon."

Hoffman is met diverse mensen gaan praten die iets aan zijn rol konden toevoegen. Belangrijkste persoon was de vrijwilliger van een stichting –inmiddels ter ziele- die ouders van vermiste kinderen helpt bij hun zoektocht. "Hij is Jannekes reddende engel geweest", vertelt de acteur.

"Ik speel nu al dertig jaar, dan is het acteren op zich niets nieuws meer. Ik voed mijn werk graag met allemaal dingen waarvan ik nog niets afwist. Ieder project levert mij zo weer dertig centimeter aan boeken en films op."

Klassiek verhaal

"Het verhaal had ook zich ook tussen Leeuwarden en Breda kunnen afspelen", aldus Hoffman. "Het is eigenlijk een heel klassiek verhaal over een echtscheiding en moeilijke omgangsregeling voor de kinderen. De afstand maakt alles alleen nog wat ingewikkelder."

"Een van de belangrijkste zinnen uit de film vind ik als een kapster tegen Hanne zegt: ‘je had ook niet met een Arabier moeten trouwen'. Waarop zij dan zegt: 'nee, ik had niet met déze Arabier moeten trouwen'. De film is op geen manier een soort pro-Wilderspamflet, het is echt gewoon een onmogelijke situatie tussen een man en een vrouw."

Vader

De rol van de vader die zijn kinderen ontvoert wordt gespeeld door Cahit Olmez, onder meer bekend van 06/05 en Flikken. Zowel Smulders als Hoffman zijn het erover eens dat hij deze 'schurkenrol' bijzonder goed heeft neergezet. "Hij heeft de moeilijkste rol van de film", vindt Smulders.

"De slechterik alleen maar de slechterik laten zijn is niet zo interessant en bovendien niet realistisch. Cahit heeft er ontzettend goed een dubbele laag in weten te leggen."

Filmster

"En Thom, tja, dat is al mijn hele leven een filmster. Dat is natuurlijk geen garantie voor goed samenwerken, maar dat was gelukkig wel het geval. Thom speelt met een bepaald gemak dat voor mij heel leerzaam was."

Hoffman noemt zijn collega een "heel intuitief spelende actrice". "Ik ben juist wat meer een studiebol. Dat kan heel goed samengaan, er zijn meer wegen die naar Rome leiden."

"Ik kan me voorstellen dat de film iets gaat losmaken", vervolgt Smulders. "Ik heb zelf geen kinderen, maar het moet ongelooflijk zijn om zoiets mee te maken. Het toont ook aan hoe sterk de mens is. Je zou denken: zoiets als Janneke heeft meegemaakt overleef je niet. Maar wel dus."

Kom niet aan mijn kinderen gaat op 6 mei in première.

Kom niet aan mijn kinderen