AMSTERDAM – Barry Atsma en Jeroen van Koningsbrugge zijn niet bang dat de Nederlandse versie van de nog op te nemen film Loft in het niet valt bij de Vlaamse thriller, die in 2008 grote successen boekte. De heren vertolken beide een hoofdrol in de Nederlandse remake van de thriller.

Dat vertelden de acteurs woensdag in een gesprek tegenover NU.nl.

De kaskraker trok in België 1,2 miljoen bezoekers. Dat is geen recordaantal, maar gezien het feit dat Vlaanderen zes miljoen inwoners telt, is de prestatie groots te noemen. De thriller is dan ook niet voor niets de succesvolste film ooit bij onze Zuiderburen.

Lat hoog

Van Koningsbrugge: “De lat ligt natuurlijk hoog, maar veel Nederlanders kennen de film niet, dus ik verwacht dat mensen het vooral gaan zien als een nieuwe film, en niet als een remake van de Vlaamse versie.”

Ook Atsma gelooft dat de film een grote kans van slagen heeft. “Ik ben totaal niet bang voor het succes dat de Vlaamse film behaald heeft. Het herschreven script en de nieuwe acteurs geven de film toch een andere sterke wending.”

Gangmaker

Van Koningsbrugge, van origine cabaretier en zanger, gaat de personage van Willem vertolken, de gangmaker van het stel. Volgens hem staat deze rol dicht bij zijn eigen persoonlijkheid.

“Willem is een jongen met veel bravoure. Iemand met een grote mond en een heel klein hartje. Maar als het puntje bij paaltje komt, durft hij eigenlijk niks. Ik ben meestal ook de grappenmaker, dus wat dat betreft herken ik mezelf er wel in. Als het bij mij puntje bij paaltje komt, durf ik meestal weer wel."

Vreemdganger

Atsma daarentegen kruipt weer in de rol van vreemdganger. In ‘Komt een vrouw bij de dokter’ ging de acteur meerdere malen zijn boekje te buiten. Is deze rol dan ook een bewuste keuze?

“Nee, ik heb voor deze film gekozen omdat het een ontzettend goed script is. Ook het verhaal is compleet anders dan bij ‘Komt een vrouw bij de dokter’. Daar speelde vooral liefde en angst voor de dood een grote rol, bij Loft gaat het juist om wantrouwen en verraad.”

“Beide scenario’s vind ik leuk om te spelen omdat het vooral heel herkenbaar is. Overspel is een thema dat bij iedereen speelt.”

Voorbereidingen

Uit het feit dat Atsma weer een grote rol in een Nederlandse productie weet te bemachtigen, blijkt maar weer dat hij een grote speler is op acteergebied. Hij bereidt zich dan ook tot in de puntjes voor.

“Ik ben het script goed aan het doornemen. Ook kijk ik naar belangrijke schakels in de film die relevant zijn voor mijn personage. Ik denk goed na over karaktereigenschappen die overeenkomen of juist verschillen met mezelf.''

''Maar ook het uiterlijk van je personage is belangrijk. Rijdt hij bijvoorbeeld in een Porsche en loopt hij altijd strak in het pak?”

De acteur heeft er bewust voor gekozen om de Belgische variant niet te kijken. ''Ik ben toch bang dat ik mezelf dan beperk, we moeten de rollen uiteindelijk toch helemaal zelf invullen.”

Wennen

Nieuwkomer Van Koningsbrugge moet nog even wennen aan zijn eerste grote filmrol. “Ik weet niet zo goed hoe ik mij het beste kan voorbereiden. We gaan straks meteen repeteren en dan zie ik wel waar het schip strandt. Het is een compleet nieuwe ervaring.”

De thriller gaat over vijf getrouwde mannen, die in het grootste geheim woonruimte (loft) delen om hun minnaressen in te ontvangen.

Saskia Noort gaat het scenario herschrijven en de regie is in handen van Antoinette Beumer. In de zomer beginnen de opnames en naar verwachting zal de film 16 december in première gaan.