Vier vrienden (Pierre Bokma, Gijs Scholten van Aschat, Jaap Spijkers, en Peter Blok) zitten in een midlife-crisis in deze geslaagde verfilming van de tragikomische theaterhit. @@@@

Trailer:
Modem / Breedband

Kwartet

De politicus (Gijs Scholten van Aschat) heeft ruzie thuis, wat niet vreemd is, want hij is alleen met zichzelf en zijn eigen politieke ambities bezig.
De kunsthistoricus (Pierre Bokma) is ruim twintig jaar in zijn vakantiebaantje blijven hangen, maar heeft daar wel als kunstkenner een aantal kostbare schilderijen aan over gehouden. Helaas moet hij ze van de gemeente teruggeven.
De advocaat (Peter Blok) belandde na de zoveelste doorgesnoven nacht in zijn onderbroek op de Ramblas in Barcelona, en moest zich daarna laten opnemen.
En de geslaagde theatermaker (Jaap Spijkers) laat zich vreugdeloos pijpen door de zeventienjarige hoofdrolspeelster van zijn nieuwste theaterstuk- tevens de dochter van zijn oude vriend, de politicus.
Ja, het vriendenkwartet van Cloaca lijkt op het eerste gezicht maatschappelijk zeer geslaagd, maar in feite zijn het stuk voor stuk wrakken.

Madness

Hun 'old boys network' wordt nog kunstmatig in stand gehouden met de traditionele begroeting "cloaca", maar die groet klinkt nooit meer zo enthousiast als in hun studietijd. Wel stoffen ze nog eenmaal de zonnebrillen en regenjassen af om ter gelegenheid van de verjaardag van een van hen rare danspasjes te doen op de tonen van Madness' Nightboat to Cairo. Oude tijden herleven, tot een meningsverschil rond de beloning van een stripper weer oplaait en duidelijk maakt hoezeer de heren van elkaar verschillen.

Bederf

Cloaca laat haarfijn zien hoe ver het bederf is gevorderd in de vriendenkring. Dat de inzinking van de advocaat bijvoorbeeld bij geen van de andere vrienden bekend was, is al een veeg teken. Het script van Maria Goos blijft ook in de filmbewerking uitstekend overeind, en de visuele bewerking van Willem van de Sande Bakhuyzen doet vergeten dat het om een theaterstuk gaat.

Geen van de vier prachtrollen werd overigens beloond met een nominatie voor een Gouden Kalf op het meest recente Nederlands Filmfestival. Wel reikte de jury het acteurskwartet een speciale prijs uit voor hun ensemblespel, maar dat riekt toch meer naar een troostprijs. Kennelijk was het tijd om de generatie Tygo Gernandt (die ik het Gouden Kalf vanwege Van God Los van harte gun) Egbert Jan Weeber en Michiel Huisman aan bod te laten. En met maximaal drie nominaties was sowieso een van de vier buiten schot gebleven.
Hoe dan ook, Cloaca verdient net zo'n groot publiek als Phileine zegt Sorry, al zal de gemiddelde leeftijd van de doelgroep het dubbele zijn.

Het Parool: "de verandering van toneelstuk naar film heeft Cloaca de juiste tragische lading gegeven"
De Volkskrant: "Harde afrekening met haantjesgedrag (..) komt behoorlijk aan"
In 15 zalen

# Niet gezien
@ Laat maar
@@ Op eigen risico
@@@ Niet slecht
@@@@ Aanrader
@@@@@ Wereldfilm