Zeventiger Clint Eastwood neemt als regisseur de tijd in zijn films. Dat trage tempo pakt soms minder goed uit, zoals vorig jaar in Blood Work. In Mystic River leidt de langzame opbouw tot een sfeervolle thriller die je bij de keel grijpt. @@@@

Trailer:
Modem / Breedband

Jeugdtrauma

Drie jeugdvrienden uit Boston zijn ergens in de jaren zestig op straat aan het spelen wanneer er iets gebeurt dat hen een ernstig jeugdtrauma oplevert. Terwijl ze hun namen in zojuist gestort beton schrijven worden ze opgeschrikt door een auto met twee bullebakken erin. Ze geven zich uit voor agenten en nemen een van de drie kwajongens mee. Deze Dave wordt vervolgens dagenlang sexueel misbruikt door de nep-agenten.

Heethoofd

Vele jaren later is Dave een schuchtere, teruggetrokken man, gespeeld door Tim Robbins. Jeugdvriend Jimmy (Sean Penn) tracht na een crimineel leven met zijn tweede vrouw een eerlijk bestaan op te bouwen als middenstander. De andere jeugdvriend, Sean (Kevin Bacon), heeft het inmiddels geschopt tot rechercheur. Een nieuw drama brengt de drie weer nader tot elkaar. De 17-jarige dochter van Jimmy wordt na een avondje uit vermoord gevonden in het park. Aan Sean de taak de moordenaar te vinden, wat wordt bemoeilijkt doordat heethoofd Jimmy zijn criminele vrienden zelf op een wraak-expeditie uitstuurt.Intussen ontpopt Dave zich als hoofdverdachte. Want waarom kwam hij de bewuste avond bebloed thuis en verzint hij daar bovendien steeds een ander excuus voor?

Sean Penn

Mystic River is een whodunnit waarbij het thriller-aspect naar de achtergrond wordt geschoven. Eastwood heeft meer aandacht voor de gevoelens die het drama losmaakt. In de eerste plaats bij Sean Penn, die een fenomenale rol speelt waarin hij alle emoties aan bod kan laten komen. In de tweede plaats bij Tim Robbins, die een minder showy rol speelt, maar wel blijft intrigeren. Kevin Bacon speelt tenslotte de typische Eastwood-rol van rechercheur, tot aan de toegeknepen ogen. Al zit ook in Penns wraakzuchtige personage veel van Eastwoods vaste wraak-thema's.

'Deed-ie-het of deed-ie-het-niet?'

Hoe goed Mystic River ook geacteerd is, op thrillergebied schiet de film uiteindelijk helaas te kort. Dave (Robbins) wordt zo prominent als verdachte naar voren geschoven dat het whodunnit-aspect wordt versmald tot 'deed-ie-het of deed-ie-het-niet?'. En geen van beide oplossingen bevredigen in zo'n geval: als Dave het inderdaad zou hebben gedaan is dat weinig verrassend, terwijl elke andere oplossing uit de lucht zou komen vallen. Dat is het grootste bezwaar aan een verder bovenmatig geacteerde film.

Een ander, kleiner smetje betreft de geheimzinnige ex die Bacon telefonisch lastigvalt. Dit lijntje, dat dient om ook Bacon wat meer achtergrond te geven, leidt onnodig af. Deze beide bezwaren voorkomen helaas dat Mystic River een meesterwerk wordt- een geslaagde psychologische thriller is het wel degelijk.

Het Parool: "formidabel spel (..) tot het einde toe blijft de dreiging voelbaar"
De Volkskrant: "schept verwarring en onderzoekt morele standpunten"
In 15 zalen

# Niet gezien
@ Laat maar
@@ Op eigen risico
@@@ Niet slecht
@@@@ Aanrader
@@@@@ Wereldfilm