ROTTERDAM - Het bombardement van Rotterdam op 14 mei 1940 wordt het onderwerp van een speelfilm. Producent Talent United heeft de rechten verworven van het boek De helden van de Willemsbrug.

In het boek van schrijver Wim Hornman heeft de auteur door de ogen van een aantal Nederlandse mariniers die strijd hebben geleverd, de vier dagen gereconstrueerd die aan het bombardement voorafgingen.

Dat heeft Paul Ruven van Talent United dinsdag gemeld. Volgens hem wordt het de eerste Nederlandse oorlogsfilm waarin daadwerkelijk te zien is hoe soldaten vechten en sneuvelen.

Het scenario wordt geschreven door Hugo Heinen, die eerder werkte aan onder meer De Zomer van '45, Pleidooi en Oud Geld. Het is nog niet bekend wie de film gaat regisseren.

Budget

Het budget van het project bedraagt 6 miljoen euro. Talent United zoekt contact met een aantal partijen die interesse hebben om de film mee te financieren. Het is de bedoeling dat De helden van de Willemsbrug in mei 2015 in première gaat. Het is dan 75 jaar geleden dat het bombardement van Rotterdam plaatsvond.

Het wordt de eerste speelfilm over de strijd die in mei 1940 in de Maasstad is geleverd. Wel maakten regisseurs Silvain Hooglander en Steven Friedman in 2004 een korte film over het bombardement, De eerste dag.

Die productie ging dat jaar in première op het Filmfestival Rotterdam. De climax van De eerste dag bestaat uit een lang, digitaal geanimeerd shot waarin vanuit de lucht een bom wordt gevolgd die op de Grote- of Sint Laurenskerk in het centrum van Rotterdam valt.

Ook De helden van de Willemsbrug maakt veel gebruik van digitale technieken.

Zwarte bladzijde

Het bombardement van Rotterdam is een van de zwartste bladzijden uit de contemporaine Nederlandse geschiedenis. Op 14 mei 1940, om tien minuten voor half twee 's middags, wierpen 59 Duitse vliegtuigen van de Luftwaffe ruim 1300 bommen uit over het centrum van de havenstad.

Er vielen vele tienduizenden gewonden en ruim 1100 doden. Bijna 25.000 huizen werden verwoest: 8000 Rotterdammers waren in een keer dakloos. Toen de Duitsers dreigden hetzelfde te doen met Amsterdam, Den Haag en Utrecht tekende opperbevelhebber Winkelman noodgedwongen de Nederlandse capitulatie.