AMSTERDAM – In de Amsterdamse bioscoop Tuschinski vond maandagavond de feestelijke première plaats van de film De Gelukkige Huisvrouw. Bekend Nederland was unaniem erg onder de indruk van het verhaal en de bijbehorende acteerprestaties.

Heleen van Royen, de schrijfster van het gelijknamige boek waar de film op gebaseerd is, vertelde apetrots te zijn op Antoinette Beumer, die de regie voor de film verzorgde.

Hevig geëmotioneerd vertelde Van Royen, die als auteur dicht bij het hoofdpersonage Lea staat: "Het is natuurlijk ook een prachtig verhaal. Maar ik had liever gehad dat het nooit was gebeurd."

Debuterend regisseuse Beumer was overmand door de volle bioscoopzaal. "Jezus Christus. Sorry hoor, het is mijn eerste film." Beumer vertelde dat ze "Heleen iets heeft willen schenken dat je niet kan schenken". Verder bedankte ze haar familie, waaronder haar uit Hollywood overgevlogen zus Famke Janssen.

Geilheid

Ook hoofdrolspeelster Carice van Houten, voor wie een volle Tuschinskizaal toch geen vreemd beeld is, kwam woorden tekort. Nederlands grootste actrice van dit moment moest tijdens het aanschouwen van de film wel een traantje wegpinken. "Dat was een combinatie van factoren. Opluchting, opwinding, ontroering en ja... ook geilheid, eigenlijk."

Van Houten stond te trillen op haar benen na het massale applaus uit de zaal. "Het is voor mij ook best wel heftig om naar te kijken. Op zo’n groot doek, dat went nooit."

De Gelukkige Huisvrouw gaat over een moeder, gespeeld door Carice van Houten, die na een zware bevalling in een psychose terecht komt. Onverwerkt verdriet over de zelfmoord van haar vader ligt hieraan ten grondslag. De rol van haar man is weggelegd voor Waldemar Torenstra.

Vreemd gevoel

Isa Hoes bekeek de première met een vreemd gevoel. De actrice speelt de hoofdrol in het gelijknamige toneelstuk, dat gebaseerd is op het boek. "Het was heel raar voor mij vanavond. Ik merk dat ik de neiging heb om te zeggen; ‘Het klopt niet!'"

"Daar had ik echt last van. Ik moet hem gewoon nog een keer zien, thuis op de bank. En dan heel hard huilen."

De toneelspeelster kreeg vooral kippenvel bij de scène dat de doorgedraaide moeder wordt opgenomen. "Die complete hysterie, het huilen, het boos worden; superherkenbaar."

Moedergevoelens

Ook presentatrice Bridget Maasland koppelde haar moedergevoelens aan de film. “Je zit de helft van de film te janken. Ik vond het vooral heftig dat Lea (gespeeld door Carice van Houten) op een gegeven moment niet meer door haar man wordt vertrouwd. Omdat ik net gescheiden ben en mijn zoon Mees ook af en toe weg is, is dat wel herkenbaar."

"Als moeder wil je alleen maar de beste zijn. Dus als je dan zelf het gevoel hebt dat je de controle kwijtraakt, dan lijkt me dat heel heftig.”

Fucking heftig

Voor Marlies Dekkers, een goede vriendin van Heleen van Royen, was de bevallingsscène het lastigst om naar te kijken. “Een bevalling is gewoon fucking heftig, dat is gewoon echt zo. Het is een natuurkracht en het is heel mooi dat er daardoor andere en nieuwe mensen komen, maar: het past gewoon niet!"

"Het is goed dat die roze wolk ook eens vanuit een andere hoek belicht wordt. Ik heb zelf drie dagen over mijn bevalling gedaan, ik denk dat dat wel genoeg zegt."

'Vreselijk gevoel'

Actrice Anna Drijver kreeg bij het moment dat Lea haar baby in een doos stopt een ‘vreselijk gevoel’. "Ik droom vaak dat ik een kind heb, en dat ik dan mijn baby ergens ben vergeten."

"Ik kan het me dus voorstellen, dat gevoel van: 'o jee dat heb ik gewoon gedaan'. "

De actrice is vol lof over de acteerprestaties van haar collega. "Ik vind het heel knap hoe Carice de lichtheid in haar rol brengt. Dat lijkt me heel moeilijk, dat relativeren."

Perfect gecast

Actrice Anneke Blok vindt de film ‘ongelofelijk mooi’. ‘’Perfect gecast ook, tot in de kleinste rollen."

Volgens de actrice, die onder andere figureerde in de film Alles is Liefde, is de film geschikt voor iedereen, dus ook de mensen met een kinderwens. ‘’Zeker weten, dit is ook het leven. Het is juist een verrijking om dit te zien."

"Maar als ik zwanger zou zijn, zou ik nu even een andere film gaan zien, en deze later een keer kijken."

Bekijk alle lezersfoto's van de première

Première Gelukkige Huisvrouw