AMSTERDAM - Filmpionier, verzetsheld en musicalproducent Piet Meerburg is zondag op 90-jarige leeftijd overleden. Dat heeft zijn familie maandag bekendgemaakt.

Meerburg gaf in de Tweede Wereldoorlog leiding aan een Amsterdamse verzetsgroep die zich bezighield met het onderbrengen van Joodse kinderen op onderduikadressen.

Hij werd voor zijn verzetswerk in de oorlog onder meer onderscheiden met de Yad Vashem-onderscheiding.

Na de oorlog richtte Meerburg in Amsterdam de bekende studentenbioscoop Kriterion op. Het onafhankelijke theater was en is nog steeds in handen van studenten.

Pathé

In 1946 was hij ook een van de oprichters van het Nederlands Historisch Filmarchief, de voorloper van het huidige Filmmuseum.

Meerburg ging steeds meer theaters exploiteren. Op het hoogtepunt van zijn loopbaan had zijn bedrijf Meerburg Theaters ruim vijftig bioscoopzalen in Nederland en vijf in België. In 1984 deed hij zijn concern van de hand.

Een groot deel van zijn theaters is uiteindelijk overgenomen door Pathé, nu de grootste bioscoopexploitant van Nederland. Wel bleef Meerburg tot eind jaren negentig theater De Uitkijk in Amsterdam beheren.

Wim Sonneveld

Naast zijn werk in de filmbranche was Meerburg in de jaren vijftig ook directeur van het Nieuwe de la Mar-theater in Amsterdam, samen met cabaretier Wim Sonneveld.

Naast de programmering van het theater produceerde hij zelf ook toneelstukken en musicals, zoals My Fair Lady, Oliver, Het dagboek van Anne Frank en Heerlijk duurt het langst.

Nieuwe de la Mar-theater

Meerburg bleef tot 1987 directeur en eigenaar van het Nieuwe de la Mar-theater. Hierna nam de gemeente Amsterdam de exploitatie van het theater over.

Voor zijn belangrijke culturele bijdrage aan de stad ontving hij de Zilveren penning van de Stad Amsterdam.

Twee jaar geleden was Meerburg er nog bij toen de eerste paal werd geslagen voor het nieuwe theater dat op de plek van het Nieuwe de la Mar wordt gebouwd.