DEN HAAG - Paul Verhoeven wil een film maken over de Gouden Eeuw. Dat stelt de 71-jarige regisseur in een interview in de nieuwe editie van het blad Leven!.

''De Gouden Eeuw is een prachtige periode die nog nooit echt goed in beeld is gebracht'', stelt hij. ''Het zou een mooie afsluiting van mijn carrière zijn.''

De productie zou volgens Verhoeven de periode tussen Johan van Oldenbarneveldt en Johan de Witt moeten beslaan.

''Dat tijdperk is in Holland zelfs nog interessanter dan de Tweede Wereldoorlog'', vindt hij. ''De film eindigt met het uitsnijden van de darmen uit Johan en Cornelis de Witt door een lynchende meute.''

Jezus

Ook stelt Verhoeven in het interview af te willen zien van de Jezusfilm waar hij lange tijd mee bezig is geweest. ''Ik heb al een boek over hem geschreven'', vertelt de filmer.

''Misschien ben ik er wel mee klaar nu.'' Jezus van Nazareth, waarin Verhoeven een wetenschappelijke benadering geeft van de historische figuur Jezus, verscheen twee jaar geleden.

Zwartboek

In 2006 maakte Verhoeven zijn voorlopig laatste film Zwartboek. Sindsdien is zijn naam aan talloze projecten verbonden in zowel Amerika als Nederland, maar geen enkele is tot nu toe echt van de grond gekomen.

De thriller Winter Queen moest worden uitgesteld toen hoofdrolspeelster Milla Jovovich zwanger bleek en The Thomas Crown Affair 2 strandde door de schrijversstaking in Hollywood en de economische crisis.

Knielen op een bed violen

In Nederland werkte de regisseur onder meer aan een verfilming van het boek Knielen op een bed violen van Jan Siebelink. Dit project is uiteindelijk overgenomen door regisseur Ben Sombogaart.

Met producent Rob Houwer werkt Verhoeven nog aan de verfilming van het boek Erfolg van de Duitse schrijver Lion Feuchtwanger. De roman verhaalt over een vrouw die opkomt voor de rechten van haar geliefde wanneer hij in nazi-Duitsland wordt aangeklaagd.

Ook verrichtte de filmer onderzoek naar de Franse vrijheidsstrijdster Jeanne d'Arc voor een film over haar leven. ''Zij moet eruit gezien hebben zoals dat meisje Laura Dekker, die de wereld rond wil zeilen'', stelt Verhoeven in het interview.