AMSTERDAM - Matt Damon is een echte doorbijter. Voor zijn rol in het Irak-drama 'Green Zone' werkte hij samen met echte soldaten om het geheel zo authentiek mogelijk te maken. Hij noemt de opnames 'zeer intens'.

"Je wordt omgeven door jongens die echt weten wat ze doen, dat maakt het gevoel helemaal authentiek", zegt de 39-jarige Damon in een interview met filmstudio Universal.

In 'Green Zone' speelt hij de rol van Roy Miller, een Amerikaanse soldaat op zoek naar massavernietigingswapens in Irak.

"Als je op de set verschijnt van een film van (regisseur) Paul Greengrass weet je dat het aanpoten wordt. De enige manier waarop je de energie van een oorlog kunt vastleggen is door gewoon niet te stoppen."

Drugsverslaafde

Damon neemt zijn rollen altijd zeer serieus en gaat wel vaker tot het uiterste. Zo brak hij in 2000 tijdens de opnames voor de rol van golfgrootheid 'The Legend of Bagger Vance' een rib, en moest hij voor de rol van een drugsverslaafde in 'Courage Under Fire' uit 1996 twintig kilo afvallen.

Ook is hij geen onbekende op het gebied van wapens en gevechtstechnieken.

Jason Bourne

Voor zijn rol als Jason Bourne in 'The Bourne Identity' uit 2002 en de twee opvolgers 'The Bourne Supremacy' en 'The Bourne Ultimatum' trainde hij drie maanden lang om de spion geloofwaardig neer te zetten. Deze ervaring kwam hem bij 'Green Zone' goed van pas.

'Green Zone' draait vanaf 15 april in de Nederlandse bioscopen.