NEW YORK - Matt Damon en regisseur Paul Greengrass staan samen garant voor spanning en spektakel. Dit bewezen ze al met de Bourne-reeks. Nu doen ze het trucje over in Green Zone, dat zich afspeelt in het Bagdad van 2003.

Damon moet in deze intelligente oorlogsfilm op zoek naar de vermeende massavernietigingswapens van Saddam Hussein.

Al spoedig twijfelt hij over zijn missie. Vervolgens raakt hij als eigenzinnige officier verwikkeld in een politiek complot.

Toch moeten we de productie, vernoemd naar de veiligheidszone rond Saddam’s paleis, niet zien als een pamflet tegen de Irak-invasie. Dat stelt Matt Damon in New York tegenover NU.nl.

Bekijk de filmclip

“De mensen die lekker in het weekend een avondje uit willen, zitten echt niet te wachten op een preek van mij. Green Zone is puur entertainment. Of beter gezegd: een thriller die zich toevallig afspeelt in Irak. Natuurlijk, veel mensen hebben een mening over die invasie. En als je mij nu vraagt of het een oprechte fout was, of een leugen. Ik weet het niet.”

Monty

Damon’s personage Chief Roy Miller is authentiek, aldus de steracteur, die vorige maand net naast een Oscar greep. “Mijn rol heb ik vooral gemodelleerd naar een bestaande wapeninspecteur: Richard Lamont Gonzales. Of zoals zijn bijnaam luidt: ‘Monty’.’’

‘’Ik heb lang met hem opgetrokken. Hij jaagt overal ter wereld al twintig jaar lang op verborgen militair materieel, vertelde hij me. Maar in Bagdad stuitte Monty opeens op fabriekjes voor toiletpotten.’’

‘’Terwijl de CIA stug volhield dat ze daar ook chemische en biologische wapens maakten. Tja. De geheime dienst was sowieso blind en doof voor andere signalen,” weet Matt.

Complot

Hij vervolgt hoofdschuddend: “Als ze van hun bronnen hoorden dat die massavernietigingswapens écht niet bestonden, bijvoorbeeld van familieleden van Irakese defensie-specialisten, dan concludeerden ze: oh, dat moet wel een complot zijn.”

Dat de in de jaren zeventig zo populaire paranoia-thriller inmiddels aan een comeback bezig blijkt, is volgens de 39-jarige A-lister dan ook allerminst toeval.

“Net zoals destijds, met de nasleep van het Watergate-schandaal en de Vietnam-oorlog, vertrouwen we onze regeringsleiders niet meer. Ik bedoel: de voornaamste aanleiding van de Irak-invasie, de massavernietigingswapens van Saddam Hussein, die hebben Bush en Blair ons nooit op CNN kunnen laten zien.”

Bewondering

Damon’s bewondering voor Paul Greengrass, tevens zijn regiepartner bij de Bourne-reeks, is sinds de opnamen in Marokko alleen maar gegroeid. “Paul wil de scènes altijd puur en integer houden. Dus draaien maar en we zien wel of het magie oplevert.’’

‘’Daarvoor zet hij altijd twee camera’s in. Als de rol film in de ene op is, en dat is bij de gemiddelde camera al bij elf minuten, neemt de andere camera het over. Zo houd je het moment vast. Paul hanteerde eigenlijk dezelfde confronterende aanpak als bij zijn films United 93 en Bloody Sunday.”

Tot nu toe bleken films over de twee oorlogen in Irak vaak ‘box-office-poison. Helaas geldt dat nu ook voor Green Zone, dat een maandje terug al uitkwam in de VS. Ondanks prima kritieken, komt er bijna niemand kijken. Matt: “Wellicht is de Tweede Wereldoorlog sexier, voor zover een oorlog natuurlijk sexy kan zijn.”

Zeer teleurgesteld

Over de huidige Amerikaanse conflicten heeft Matt Damon een duidelijke mening. “Ik ben zeer teleurgesteld in de nieuwe troepenopbouw in Afghanistan.” Maar veel waarde moeten we niet hechten aan zijn oordeel, vindt hij zelf.

“Hé, ik ben maar een acteurtje. Waarom weet ik meer dan een ander? Zelf interesseert het me eigenlijk totaal niets wat een celebrity ergens van vindt. Trouwens, iedereen kan tegenwoordig zijn mening overal uiten, op blogs enzo. En hoopten we vroeger nog, dat meer informatie tot genuanceerdere oordelen zou leiden, nu weten we dat het alleen maar tot meer polarisatie leidt. Dat is jammer.”

Green Zone is vanaf 15 april te zien in de Nederlandse bioscopen.