PARIJS - De Engelstalige speelfilm Manolete van de Nederlandse regisseur Menno Meyjes is na vier jaar eindelijk in de bioscoop te zien.

De film, die vertelt over de beroemde Spaanse stierenvechter Manuel Rodrigues Sánchez, gaat donderdag draaien in Frankrijk. Daarna volgt in mei een release in Spanje.

De Nederlandse distributeur Independent Films heeft dat zondag gezegd. Het is echter nog niet duidelijk wanneer de film in Nederland te zien is.

Het Comité Anti Stierenvechten heeft eerder al acties aangekondigd als Manolete in Nederland in première gaat.

Adrien Brody

De hoofdrollen in Manolete worden vertolkt door Oscarwinnaars Adrien Brody (The Pianist) en Penélope Cruz (Vicky Cristina Barcelona). De opnames van de film vonden al plaats in 2006. Door financiële problemen van de Spaanse producent kon de film echter lange tijd niet worden uitgebracht.

De Nederlandse regisseur Menno Meyjes heeft ruim twintig jaar aan het 21 miljoen euro kostende project gewerkt. Het is na de Amerikaanse films die Paul Verhoeven maakte het duurste project dat een Nederlandse regisseur ooit heeft gemaakt.

Indiana Jones

De Nederlandse filmmaker Menno Meyjes maakte in de jaren tachtig in Hollywood naam als scenarist van onder meer Indiana Jones and the Last Crusade en The Color Purple. Voor die laatste werd hij genomineerd voor een Oscar.

Als regisseur maakte Meyjes onder meer de films Max (over de studententijd van Hitler) en Martian Child, allebei met John Cusack in de hoofdrol.