AMSTERDAM – Voor acteur Michael Nyqvist, hoofdrolspeler uit de verfilming van de Millenniumtrilogie naar de boeken van Stieg Larsson, leek het soms net alsof hij een Harry Potterfilm aan het opnemen was.

Dit zegt hij in een interview met NU.nl. “Het boek was al vijftien miljoen keer verkocht toen we begonnen met de opnames."

"Het leek wel alsof iedereen al een idee had van hoe de film moest worden. Ik was er echt bang voor dat het oppervlakkig zou worden. Terwijl ik mensen juist graag wil verrassen.”

Gerechtigheid

Nyqvist speelt in de film Michael Blomkvist, journalist bij het tijdschrift Millennium. Het derde en laatste deel van de trilogie, Gerechtigheid, is vanaf donderdag in de bioscopen te zien.

Blomkvist blijft ook in dit deel altijd geloven in de oprechtheid van de voor de buitenwereld gestoord lijkende Lisbeth Salander (gespeeld door Noomi Rapace, red.), maar met gevaar voor eigen leven.

Aftasten

“Noomi en ik probeerden tijdens de opnames zo veel mogelijk uit elkaars buurt te blijven. We gingen niet gezellig samen lunchen."

"We ontdekten elkaar echt voor het oog van de camera. Ik denk dat je dat ook heel duidelijk kan zien in de film, dat we elkaar aftasten.”

Anders

Maar ook in het dagelijks leven heeft de acteur geen nauw contact met zijn tegenspeelster. “Ze is heel anders dan ik. Ze nam haar rol ook mee naar huis."

"Ik heb ook wel eens rollen gespeeld die totaal anders waren dan mijn eigen karakter. Maar dat moet je als je naar huis gaat ook van je af kunnen zetten om het de volgende dag weer aan te trekken.”

Paranoïde

De 49-jarige acteur wilde Michael meer paranoïde laten zijn dan in het boek. “Hij is heel bang wat er gaat gebeuren en leidt daarom slecht zijn tijdschrift. Zijn medepublicist Erica wil op een gegeven moment stoppen met het doen van onderzoek, omdat het te gevaarlijk wordt."

"Michael zegt dat toe, maar doet ondertussen heel anders. Ik heb hem zo arrogant mogelijk laten zijn. Ik denk dat journalisten dat sowieso zijn, ze hebben echt een vooroordeel over andere mensen.”

Hollywood

Juist nu het derde deel van de film in de Europese bioscopen draait, werd deze week bekend dat de rechten van de films verkocht zijn aan Hollywood. Nyqvist is daar niet meteen enthousiast over.

“Ik ben heel erg bang dat het een actiefilm gaat worden, waarin Michael een held is die houdt van geweren en geweld. Zo is hij juist helemaal niet. Het is eerder een anti-held.”

Liefdesverhaal

“Of misschien maken ze er juist wel een liefdesverhaal van. De Europese manier van verhalen vertellen is zo anders dan in Hollywood. Ik hou er juist van als er geen happy end is."

De acteur hoopt dan ook dat regisseurs als David Lynch en Quintin Tarantino zich over de film zullen ontfermen, met George Clooney in de hoofdrol. “Dan kan het echt fantastisch worden.”

Lees de recensie van de film

Lees het interview met Noomi Rapace

Bekijk de trailer