AMSTERDAM – Een Egyptische moslima die gelukkig getrouwd lijkt maar met haar kinderen wordt ontvoerd naar Israël, waar ze ontdekt dat haar man niet alleen joods is, maar ook een spion voor de Israëlische geheime dienst.

Escaping Tel Aviv, de film die maandagavond haar première beleefde in de Amsterdamse bioscoop Tuschinski, doorbreekt volgens de Egyptische filmster Khaled Abol Naga een taboe in zijn geboorteland.

In een gesprek met NU.nl zegt de Egyptenaar dat het een moeilijke film was om te maken.

Abol Naga, die door tientallen fans werd opgewacht in de Reguliersbreestraat, speelt zelf geen rol in de thriller, maar maakte de opnames van dichtbij mee.

‘’Voor Mona Zaki, de vrouw die de hoofdrol speelt, was het de zwaarste film die ze tot nu toe heeft gemaakt. De opnames hebben een jaar stil gelegen vanwege problemen met de productie, dat heeft een enorme impact op een acteur.’’

Oude rolpatronen

Volgens Abol Naga vragen de filmmakers met Escaping Tel Aviv aandacht voor een bekend probleem, dat gaat over oude rolpratronen in de Arabische wereld. ‘’We willen aan de wereld laten zien hoe de nieuwe generatie Egyptenaren denkt.’’

De rode draad door de film is het geloof. Er wordt door verschillende personages stelling genomen over de onoverbrugbare verschillen tussen Egyptische moslims en Israëlische joden. De film deed veel stof opwaaien in talkshows op de Arabische televisie.

Bekijk de trailer

Escaping Tel Aviv is vanaf donderdag 18 maart in de bioscoop te zien.

Première Escaping Tel Aviv