LOS ANGELES/WASHINGTON - De Amerikaanse acteur Peter Graves is zondag op 83-jarige leeftijd overleden. Amerikaanse media meldden dit maandag.

Graves werd vooral bekend door zijn hoofdrol in de televisieserie 'Mission: Impossible' uit de jaren 1966-1973.

Graves speelde er Jim Phelps, de directeur van de Impossible Missions Force. Dat was in het verhaal een elitekorps van geheim agenten dat opdrachten kreeg via bandopnames die zichzelf na een korte aankondiging vernietigden.

De zinsnede van de band ''Your mission, should you choose to accept it...'' (Uw missie, indien u ervoor kiest die te aanvaarden...), wordt nog steeds geciteerd in het Amerikaanse spraakgebruik.

Golden Globe

Graves koos er als directeur Phelps altijd voor de 'onmogelijke opdracht' te aanvaarden. De gezag uitstralende ex-militair en atleet Graves kreeg in 1971 een Golden Globe Award voor deze rol.

Hij trad verder in meer dan 130 tv-series, tv-shows en films op zoals 'Airplane' en 'Stalag 17'. In de beroemd geworden komische film Airplane speelde Graves een pedofiele piloot. 'Mission: Impossible' kreeg eind jaren tachtig een vervolg waarin Graves weer als Phelps verscheen.

De in 1926 in Minneapolis als Peter Aurness geboren acteur overleed, vier dagen voor zijn 84e verjaardag, in zijn huis in Pacific Palisades, ten westen van Los Angeles.

Hartaanval

Hij bezweek aan de gevolgen van een hartaanval, zei zijn publiciteitsagent tegen plaatselijke media. Graves trouwde in 1950. Hij laat zijn vrouw Joan Endress en drie kinderen na.

Hij speelde onlangs nog een gastrol in de tv-serie House.

Peter Graves overleden