AMSTERDAM - Acteur Viggo Mortensen gaat in de schoenen van de wereldberoemde psychiater Sigmund Freud staan. De film, die waarschijnlijk 'The Talking Cure' gaat heten, wordt geregisseerd door David Cronenberg.

De rol van Freud was eigenlijk weggelegd voor 'Inglourious Basterds'-acteur Christoph Waltz. Hij ontving zondag nog een Oscar voor zijn rol als nazikolonel in de Quentin Tarantino-film.

Waltz, net als Freud een Oostenrijker, liet het op het laatste moment afweten. Hij speelt toch liever in het drama 'Water for Elephants'.

Oscarnominatie

Mortensen, die te zien was in de 'Lord of the Rings'-trilogie, is geen onbekende van filmmaker Cronenberg. De 51-jarige acteur werkte samen met de regisseur aan de thrillers 'A History of Violence' en 'Eastern Promises', waarvoor Mortensen een Oscarnominatie kreeg.

'The Talking Cure' legt de nadruk op de verstandverhouding tussen Freud en zijn pupil Carl Jung, die wordt gespeeld door 'Inglourious Basterds'-acteur Michael Fassbender.

Ook Keira Knightley is in de Freud-film te zien. Zij speelt een patiënte van Jung die een verhouding met hem krijgt. De producenten beloven 'een hoop spirituele seks'.

De opnamen voor 'The Talking Cure' gaan in mei van start. De film verschijnt naar verwachting volgend jaar in de bioscoop.