AMSTERDAM - “De wereld is slecht”, zo zegt voormalig supermodel en VN-ambassadrice Waris Dirie fel. Haar manier om de wereld een stukje beter te maken: de strijd tegen vrouwenbesnijdenis. Ze werd wereldberoemd met de autobiografische boeken die ze hierover schreef.

Eén van die boeken, Mijn woestijn, is nu verfilmd en ter gelegenheid van de Nederlandse première is Waris Dirie in Amsterdam.

NU.nl sprak met haar over een koppige schoonzus, haar nieuwe boek en filmopnames in Djibouti.

Krachttaal

Dirie praat het gehele interview fel, en met krachttaal. Het topmodel, dat werkte met sterren als Claudia Schiffer en Naomi Campbell lijkt op het eerste oog geen zachtaardige vrouw.

Ze valt uit tegen een ober omdat ze te weinig wortelsap krijgt 'wat de fuck is dit', klaagt over haar hotelkamer 'ik kon het fucking lichtknopje niet vinden' en vloekt wanneer het over haar familie gaat. Over haar verdwijning in Brussel vorig jaar, waarna ze claimde ontvoerd te zijn, wil ze het niet hebben.

Wel wil ze praten over de film 'Desert Flower' die laat zien hoe Dirie als 5-jarig meisje in een Somalische nomadenfamilie wordt besneden, haar vlucht wanneer ze op 13-jarige leeftijd wordt uitgehuwelijkt aan een veel oudere man en vervolgens haar ontdekking als model nadat ze arriveert in Londen om te werken voor haar oom.

Hoe was het voor u om de film terug te zien?

“Ik kon de film niet in één keer kijken. Ik heb het in delen gedaan. Alles ging goed totdat ik de scene zag waarin het meisje dat mij speelt wordt besneden. Dit werd me teveel. Ik stelde me voor dat het mijn eigen kind zou zijn die daar lag. Ik werd zo boos, dat kan ik je niet uitleggen. Ik had pijn en voelde me verdrietig.”

Waarom heeft u uw medewerking verleend aan deze film?

“Ik snap niet waarom deze misdaden nog steeds kunnen bestaan. Waarom ziet de wereld niet wat ik zie? En voelt het niet wat ik voel? Nog dagelijks worden duizenden vrouwen over de hele wereld besneden. Het is een misdaad."

"En diegenen die de macht en de stem hebben, doen er verdomme niets aan. Ik heb mijn medewerking aan deze film dan ook met maar één reden gegeven: om mensen voor te lichten over vrouwenbesnijdenis. Ik hoop dat met deze film de ogen van mensen worden geopend.”

Voor de opnames van de film is uitgeweken naar Djibouti. Waarom niet naar Somalië?

“Ik ben al meerdere malen teruggegaan naar Somalië om mijn familie te bezoeken, dus dat was niet het probleem. We gingen vooral niet om de veiligheid van de filmcrew te kunnen waarborgen. Het gebied waar mijn familie woont, is een veilige en vredelievende plek. Maar in andere delen van het land wonen kakkerlakken.”

In uw laatste boek vertelt u dat u uw moeder niet heeft kunnen overtuigen van de noodzaak om met vrouwenbesnijdenis te stoppen. Hoe is dat nu?

“Ik was bang om het daar met haar over te hebben, omdat ik weet dat het haar pijn doet. Als ik zou zeggen: waarom heb je mij verminkt? Dan zou ze een hartaanval krijgen. Ik kan dat niet zo zeggen. "

"Maar ik moest wel iets doen, want mijn broertje heeft zes dochters gekregen. Ze zijn één tot tien jaar oud en in de leeftijd om besneden te worden. Ik heb mijn moeder gezegd dat ze haar kleinkinderen moet redden. Dat ze dat aan mij verschuldigd is.”

Kunt u uw broer daar ook van overtuigen?

“Ik heb een koppige schoonzus. Iedereen doet aan besnijdenis in Somalie, dus ze is bang haar dochters buiten te sluiten op de huwelijksmarkt. Ze zegt tegen me: ‘er bestaat geen wet die dat verbiedt, zoals jij zegt’."

"Ik geef mijn familie geld om rond te komen, dus ik heb gedreigd daarmee te stoppen wanneer ze ook mijn iets met mijn nichtjes van plan is. En ik laat haar opsluiten, als ze iets doet. Ik heb tegen mijn broertje gezegd dat ze haar handen moet breken, als ze mijn nichtjes aanraakt. Ze heeft maanden niet met me gepraat. ”

U bent nu al meer dan tien jaar bezig met de strijd tegen vrouwenbesnijdenis. Wordt u er niet moe van?

"Ik word er nog iedere dag beter in. Ik zie de waarheid van de wereld steeds beter. Het is een slechte plek. Iedereen lacht alsof we op een paradijs leven, maar dat is niet zo. Er niets echt op deze wereld. Ik wil niet dat mijn kinderen op deze aarde leven."

"Toen ik opgroeide, was ik als nomadenmeisje één met de natuur. Mijn kinderen zullen dat nooit kunnen ervaren, dat vind ik heel erg. Binnenkort komt er een nieuw boek van me uit. Over hoe mensen deze wereld behandelen. Ik ga er een heleboel mensen mee beledigen, dat weet ik nu al.”

Première

De film Desert Flower over het waargebeurde verhaal van Waris Dirie, gaat maandag in de aanwezigheid van het voormalige topmodel in Amsterdam in première. Vanaf 8 april is de film in de bioscopen te zien.