LOS ANGELES - In Hollywood vond zondagavond (lokale tijd) de 82e uitreiking van de Oscars plaats, de belangrijkste filmprijzen ter wereld. Hieronder een overzicht van opmerkelijke uitspraken tijdens de ceremonie.

''Meryl Streep heeft het recordaantal van zestien nominaties. Maar ik denk dan: ze heeft óók het meeste aantal keren verloren.'' Presentator Steve Martin in de openingsspeech.

''Er is de afgelopen 25 jaar geen week voorbij gegaan zonder dat er iemand op mijn schouder tikte en vroeg: 'Heb je een vrije dag, Ferris?' John Hughes was een geweldige vriend, een geweldige mentor en één van de grappigste mensen die ik ken.''

Acteur Matthew Broderick, hoofdrolspeler uit klassieker Ferris Bueller's Day Off, in het eerbetoon aan overleden regisseur John Hughes.

Ik draag deze prijs op aan alle kostuumontwerpers die dit jaar hebben gewerkt aan andere films dan historische drama's of musicals en die dus nooit een kans maken op deze prijs.'' Kostuumontwerpster Sandy Powell, die voor het historische epos The Young Victoria haar derde Oscar kreeg.

''Dank je wel, Academy, dat jullie Na'Vi niet als buitenlandse taal hebben beschouwd.''

De Argentijnse regisseur Juan José Campanella verwijst in zijn dankwoord naar het sciencefictionepos Avatar, waarvoor regisseur James Cameron een hele nieuwe taal ontwikkelde.

Spijbelen

''Zij spijbelde van school om auditie te doen voor deze film. Nu zit ze hier met een Oscarnominatie met Meryl Streep. Als dat geen Hollywoodsprookje is, weet ik het ook niet meer.''

Filmproducente Oprah Winfrey introduceert actrice Gabourey Sidibe, genomineerd voor haar eerste filmrol in het drama Precious.

''Deze prijs is voor alle vrouwen die voor kinderen zorgen, waar ze ook vandaan komen.'' Actrice Sandra Bullock draagt haar Oscar voor beste actrice op. Zij kreeg de prijs voor een rol in een waargebeurd verhaal over een rijke huisvrouw die de zorg op zich neemt van een verwaarloosde donkere tienerjongen.

Brandweer

''We dragen de Oscar niet alleen op aan alle mannen en vrouwen in het leger. Maar ook aan het ambulancepersoneel en de brandweermannen die altijd voor ons klaar staan. En ik wil weten dat wij er ook voor hen zijn.'' Regisseur Kathryn Bigelow in haar dankwoord nadat zij de Oscar voor beste film heeft gewonnen.

''Deze show was zo lang dat Avatar zich nu in het verleden afspeelt.'' Presentator Steve Martin sluit de ceremonie af.