LOS ANGELES - De oorlogsfilm The Hurt Locker heeft zondagavond (plaatselijke tijd) zes Oscars veroverd.

Bekijk een overzicht van de winnaars

The Hurt Locker veroverde het beeldje voor beste film, beste scenario, beste montage, beste geluidsmontage, beste regisseur en beste geluidsmixage. De film gaat over een peloton van bomexperts in Irak (trailer).

Regisseur Kathryn Bigelow kreeg Oscars voor beste film en beste regisseur. Het was de zesde Oscar die de film tijdens de ceremonie in de wacht sleepte.

Avatar

Het oorlogsdrama is daarmee de grote winnaar geworden. Zowel The Hurt Locker als Avatar waren genomineerd voor negen beeldjes. Avatar sleepte er slechts drie in de wacht.

Het is opvallend dat The Hurt Locker de prijs voor beste scenario won. Het is pas het tweede script dat scenarist Mark Boal heeft geschreven.

Beste acteur

Acteur Jeff Bridges heeft de Oscar gewonnen voor beste acteur. Hij won het prestigieuze beeldje voor zijn rol van een aan lager wal geraakte countryzanger in het drama Crazy Heart.

Bridges, bij het grote publiek vooral bekend voor zijn rol in The Big Lebowski, was al vier keer eerder genomineerd, maar mocht het beeldje nog nooit eerder mee naar huis nemen.

Beste actrice

Sandra Bullock heeft de Oscar gewonnen voor beste actrice. Zij won het beeldje voor haar rol als rijke huisvrouw die een dakloze helpt een sportcarrière op te bouwen in de tragikomedie The Blind Side.

Het was de eerste keer dat de actrice een Oscarnominatie in de wacht sleepte.

Opvallend is dat zij zaterdag nog een Razzie Award, een prijs voor slechtste actrice van het jaar, won voor de komedie All about Steve (bekijk video).

Bijrollen

De Oscars voor beste mannelijke en vrouwelijke bijrol zijn ook uitgereikt. Christoph Waltz werd gehuldigd voor zijn rol als charmante SS'er in het oorlogsepos Inglourious Basterds

Comédiënne Mo'Nique kreeg de prijs voor beste vrouwelijke bijrol voor haar rol in het drama Precious. Ze speelt in de film de tirannieke moeder van een dik pubermeisje in een achterstandsbuurt.

Ze mocht de eerste staande ovatie van de zaal in ontvangst nemen.

Animatie

De Oscar voor beste animatiefilm ging zoals verwacht naar de Pixarproductie UP, over een bejaarde man die 26 miljoen ballonnen aan zijn huis bindt en zo naar Zuid-Amerika reist.

Behalve als beste animatie werd UP ook bekroond voor de beste muziek. Het waren de elfde en twaalfde Oscar die Pixar in twintig jaar tijd in de wacht sleepte.

Buitenlandse film

De grootste verrassing van de avond was de uitreiking van het beeldje voor beste buitenlandse film. De prijs ging niet naar een van de twee gedoodverfde winnaars Un Prophète (Frankrijk) of Das Weisse Band (Duitsland), maar naar de Argentijnse thriller El Secreto de sus Ojos.

Het enige Nederlandse tintje aan de avond was dat het kostuumdrama The Young Victoria, met in een bijrol van de Nederlandse acteur Michiel Huisman, de Oscar voor beste kostuums kreeg.

Opvallend was de lange tijd die was uitgetrokken om de vorige jaar overleden regisseur John Hughes te eren. Een groot aantal acteurs uit klassiekers van zijn hand als The Breakfast Club en Ferris Bueller's Day Off haalden op het podium herinneringen aan de filmer op.

Camera

De Oscar voor beste camera gaat naar Mauro Fiore voor zijn bijdrage aan Avatar.

Scenarioschrijfster Tina Fey en acteur Robert Downey Jr. zorgen bij de Oscaruitreiking voor een vrolijke noot, middels een dialoog op het scherpst van de snede. Bekijk de video.

Bekijk de trailers van alle genomineerden