AMSTERDAM - De 3-D film 'Alice in Wonderland' trekt meer bezoekers dan verwacht. De film van regisseur Tim Burton bracht in het openingsweekend zo'n 116 miljoen dollar (85 miljoen euro) op.

Dat is beduidend meer dan voorspeld was en de film heeft dan ook alle andere bioscoopfilms van dit moment ver achter zich gelaten.

Daarnaast was het voor distributeur Disney ook nog eens het meest succesvolle openingsweekend van een 3-D film ooit. De verfilming van het boek van Lewis Carroll scoorde in deze periode na de première zelfs beter dan de populaire film 'Avatar'. Ook voor regisseur Tim Burton was het de beste opener ooit.

Boycot

Eerder werd bekend dat de grote Nederlandse bioscopen de film niet zouden vertonen. De bioscopen wilde op deze manier filmdistributeur Disney boycotten, die de film een maand eerder op dvd wilde uitbrengen dan de afspraak is.

Er zou dan niet genoeg tijd zijn om de film aan het publiek aan te bieden. Normaal gesproken zitten er vier maanden tussen de bioscooppremière en de release op dvd.

Na enkele weken overleg werd besloten de film toch te vertonen. In Nederland ging 'Alice in Wonderland' afgelopen donderdag in première.