AMSTERDAM - De film Desert Flower over het waargebeurde verhaal van Waris Dirie, gaat maandag in Amsterdam in première. Het Oostenrijks-Somalische model is hierbij aanwezig, liet Unicef weten.

De film is gebaseerd op het populaire boek Mijn Woestijn, het levensverhaal van Dirie. Hierin beschrijft ze hoe ze als 5-jarig meisje in een Somalische nomadenfamilie wordt besneden.

Ze vlucht uiteindelijk als haar vader haar op 13-jarige leeftijd wil uithuwelijken aan een veel oudere man. Ze verblijft tijdelijk bij familie in de hoofdstad Mogadishu en komt uiteindelijk terecht in Londen, waar ze wordt ontdekt als model.

De première heeft plaats op Internationale Vrouwendag in het Koninklijk Instituut voor de Tropen. Vanaf 8 april is de film in de bioscoop te zien, staat te lezen op de website van Unicef.

Preventie

De ontwikkelingsorganisatie vraagt na afloop in een gesprek aandacht voor de culturele aspecten van meisjesbesnijdenis en de preventie ervan. Dirie omschrijft dit als de meest traumatische gebeurtenis in haar leven.

Unicef heeft haar naam aan Desert Flower verbonden. De organisatie ziet voor zichzelf een voortrekkersrol weggelegd als het gaat om het bestrijden van meisjesbesnijdenis.

Urgentie

''En dat heeft urgentie: zo'n 3 miljoen meisjes per jaar lopen het risico om een besnijdenis te moeten ondergaan.'' Naar schatting zijn volgens Unicef al zo'n 100 tot 140 miljoen meisjes en vrouwen besneden.

Waris Dirie stortte zich na haar modellencarrière volledig op de strijd tegen besnijdenis van meisjes. Tot 2003 was ze ambassadrice voor de Verenigde Naties op dit gebied.