EINDHOVEN - Ongeveer een op de vijf mensen heeft een oogafwijking die hoofdpijn kan veroorzaken bij het kijken naar driedimensionale (3D) films, zoals de zeer succesvolle film Avatar. Onderzoekers hebben een simpele leestest ontwikkeld waarmee mensen kunnen vaststellen of zij tot die groep behoren.

Dat maakte de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e) vrijdag bekend.

Mensen met een mindere oogsamenwerking hebben meer moeite om één beeld te vormen in de hersenen van wat ze met hun twee ogen zien.

De onderzoekers van de TU/e hebben aangetoond dat die groep flink meer klachten ondervindt bij het zien van 3D-films en -computerspelletjes. De combinatie van extreme diepte en beweging leidt bij hen, maar ook bij sommige mensen met een normale oogsamenwerking, tot problemen.

Instellingen

De test die de wetenschappers hebben ontwikkeld, voorspelt aan de hand van de snelheid waarmee zijn in 2D en in 3D een tekst kunnen lezen, of mensen een grotere kans hebben op visuele klachten bij het kijken naar 3D-beelden.

Aan de hand van de uitslag kunnen ook de instellingen van het beeldscherm zo worden aangepast dat de kans op hoofdpijn kleiner wordt.