De schokkende vondst van 58 dode Chinese illegalen in een container was een van de inspiratiebronnen voor In this World, een aangrijpend drama over twee Afghaanse vluchtelingen die Engeland willen bereiken. @@@@

Beloofde land

Vorige week sloeg Stephen Frears de plank behoorlijk mis met de onevenwichtige illegalen-thriller Dirty Pretty Things. Hierin moest Audrey Tautou (Amélie) voor Turkse illegaal doorgaan en leidde de bespottelijke vondst van een mensenhart in een hotel-toilet tot de ontdekking van een handeltje in donor-organen.

Frears' landgenoot Michael Winterbottom, van wie eerder dit jaar het hilarische 24 Hour Party People te zien was, pakt de zaken subtieler aan. Hij zoekt het verder van huis door niet in Londen te blijven, maar Afghanistan als vertrekpunt te nemen. Letterlijk, want in In this World gaan twee Afghaanse vluchtelingen op weg naar het beloofde land, met Londen als paradijselijke eindbestemming.

Container

De jonge wees Jamal en zijn oudere neef Enayatullah hebben genoeg geld bij elkaar gespaard om het vluchtelingenkamp in de Pakistaanse stad Peshawar achter zich te laten en een onbestemde toekomst tegemoet te gaan. Een toekomst waarin ze overgeleverd zijn aan de nukken van corrupte douaniers en criminele mensenhandelaars. Het levert een onopgesmukte roadmovie op, waarin de moeizame reis vol ontberingen en willekeur bijna voelbaar wordt voor de toeschouwer- ook al kijkt deze anderhalf uur toe vanuit een comfortabele bioscoopstoel. Met name de claustrofobische overtocht van Turkije naar Italië -40 uur in een volgepakte donkere container- is bijna ondraaglijk om te volgen.

Voetbal

Het knappe van Winterbottom is niet alleen dat hij de toeschouwer deelgenoot maakt van de ontberingen, maar dat hij van zijn hoofdpersonen meer maakt dan zielige verschoppelingen die een speelbal van de politiek zijn. Jamal is een grappenmaker, Enayatullah stil maar inventief, en allebei houden ze van een potje voetbal. Zodra ze de kans krijgen schoppen ze met hun medereizigers -meestal lotgenoten- op een afgetrapt veldje tegen een bal, of wat daarvoor door moet gaan. Deze simpele vondst maakt duidelijk dat dit doodgewone jongens zijn, die toevallig de pech hadden op te groeien in een vluchtelingenkamp.

Roadmovie

In this World gaat onder je huid zitten en zorgt ervoor dat je na het zien van de film voorlopig anders aankijkt tegen asielzoekers die voor welke reden ook naar het rijke Westen komen. Tegelijkertijd is het geen zeepkist-film, die alleen een boodschap uitdraagt: In this World is een rauwe, spannende roadmovie met twee onwaarschijnlijke helden.

Het Parool: "verpletterende film (..) nu al een klassieker"
De Volkskrant: "gruwelijk mooi"
In 7 zalen

# Niet gezien
@ Laat maar
@@ Op eigen risico
@@@ Niet slecht
@@@@ Aanrader
@@@@@ Wereldfilm