AMSTERDAM - Een groot aantal Nederlandse bioscopen gaat Alice in Wonderland, de nieuwe film van regisseur Tim Burton en distributeur Disney, niet vertonen. Dat heeft de Nederlandse Vereniging van Bioscoopexploitanten (NVB) maandag gemeld.

Het gaat onder meer om de theaters van Pathé, Wolff, Minerva en Utopolis. Het bedrijf Amsterdam Booking Company, met theaters in onder meer Den Bosch, Heerlen, Schagen, Spijkenisse en Zutphen, gaat Alice in Wonderland wel vertonen.

In heel Europa en zelfs in de Verenigde Staten heeft een groot aantal belangrijke bioscoopexploitanten de film in de ban gedaan.

De reden hiervoor is de onvrede over het releasebeleid van Disney. De distributeur wil de film, die begin maart wereldwijd in de bioscopen moet gaan draaien, al in juni op dvd uitbrengen.

Afspraken

Dit gaat volgens de exploitanten in tegen afspraken die de bioscoop- en de dvd-branche met elkaar hebben gemaakt. Officieel moeten er meer dan vier maanden zitten tussen een bioscoop- en dvd-release, omdat de bioscopen anders te weinig tijd hebben om de film aan te bieden aan het publiek.

Probleem

De Nederlandse bioscoopbranche sluit zich aan bij het internationale besluit om de film niet te vertonen. ''Het is geen Nederlands probleem'', beklemtoont Youry Bredewold van Pathé, de grootste bioscoopexploitant van Nederland.

''Alle grote bedrijven in Europa en Amerika hebben zich achter dit besluit geschaard.'' Het gedrag van Disney, die de afspraken niet zou eerbiedigen, is volgens Pathé ''zeer bedreigend voor het filmbedrijf.

Een nieuwe productie moet de tijd krijgen om zijn geld in de bioscopen op te brengen. Disney schiet ook zichzelf in de voet met dit beleid.'' 

Het probleem deed zich al eerder voor met de animatiefilm UP van Disney, die ook al drie maanden na de bioscooppremière in de winkels lag.

Alice in Wonderland is een deels geanimeerde 3D-versie van het beroemde gelijknamige boek van Lewis Carroll. De hoofdrollen in de film van Tim Burton (Sleepy Hollow) worden vertolkt door Johnny Depp, Anne Hathaway, Stephen Fry en Alan Rickman.

Belang

Distributeur Disney stelt in een reactie voorafgaand aan elke film zorgvuldig te bepalen wanneer een titel in de bioscoop en op dvd verschijnt. ''Ons belang is hetzelfde als dat van de bioscopen, namelijk een gezonde filmindustrie'', aldus een zegsvrouw.

Het bedrijf zegt onder meer vanwege de bedreiging van illegaal downloaden sommige films eerder op dvd uit te brengen. Disney is vooralsnog niet van plan de releasedata van Alice in Wonderland aan te passen.