Onbekende filmpjes overleden auteurs ontdekt

DEN HAAG - Bij de voorbereiding van een expositie over de Nederlandse literatuur sinds de middeleeuwen, zijn onbekende filmpjes van de auteurs Arthur van Schendel en Johan Huizinga opgedoken.

Zo is een dansende Van Schendel op beelden uit 1930 te zien. Dat heeft het Letterkundig Museum in Amsterdam woensdag bekendgemaakt.

Het filmpje van Van Schendel, die onder meer De wereld een dansfeest schreef, is afkomstig uit zijn familiearchief en is nog nooit in het openbaar vertoond.

Dit geldt ook voor een filmpje van het huwelijk van auteur en historicus Johan Huizinga in 1937, dat door zijn familieleden ter beschikking is gesteld.

Herfsttij

Zijn bekendste werk is Herfsttij der Middeleeuwen, waarin hij zijn idee over de late middeleeuwen in delen van Frankrijk en Nederland weergeeft, dat het een verdorven tijd was.

De expositie 'Het Pantheon, 100 schrijvers - 1000 jaar literatuur' is een hommage aan auteurs die het literaire landschap van de Lage Landen hebben bepaald en wordt op 4 maart geopend door minister Ronald Plasterk (Cultuur).

Tip de redactie