ROTTERDAM - Het International Film Festival Rotterdam (IFFR) sluit zaterdagavond af met de slotfilm De vliegenierster van Kazbek, naar een scenario van Arthur Japin.

Het is zaterdag precies 65 jaar geleden dat Georgiërs op Texel werden gelegerd, waar de film van Ineke Smits over gaat.

De hoofdrolspelers Madelief Blanken, Rick Paul van Mulligen en Jack Wouterse wonen de slotavond in Rotterdam bij, samen met Georgische genodigden, onder wie ambassadrice Maia Panjikidze.

Arthur Japin maakt om negen uur, voorafgaand aan de filmvertoning in de Grote Zaal van De Doelen, nog de publieksprijs van het IFFR bekend.

Texel

De Vliegenierster van Kazbek speelt zich af op Texel in de laatste maanden van de Tweede Wereldoorlog. Hier werden op 6 februari 1945 Georgische soldaten gestationeerd door de Duitsers.

De zogeheten Ostlegionen bestonden uit voormalige krijgsgevangenen voor wie de Duitse krijgsdienst de enige manier was geweest om aan de hongerdood in de kampen te ontsnappen.

Canadezen

In april 1945 kwamen de Georgiërs in opstand tegen hun Duitse broodheren. In de weken daarna verloren honderden Georgiërs, Duitsers en Texelaars het leven.

Texel werd uiteindelijk als een van de laatste plekken in Nederland door de Canadezen ontzet.

De Vliegenierster van Kazbek draait vanaf 8 april in de Nederlandse bioscopen.