AMSTERDAM - De Britse acteur Dominic Cooper, die twee jaar geleden doorbrak met zijn rol als Sky in de hitfilm Mamma Mia!, gaat de hoofdrol spelen in de Nederlandse speelfilm The Devil's Double.

Hij gaat de rol vertolken van Latif Yahia, de dubbelganger van Uday Hussein, de gevreesde zoon van de voormalige dictator van Irak.

De film is gebaseerd op de gelijknamige biografie van Yahia, die zo op Uday leek dat hij werd gedwongen in plaats van de zoon van Hussein in het openbaar op te treden.

Om zoveel mogelijk op Uday te lijken, moest de man onder meer plastische chirurgie en een kaakoperatie ondergaan. Als dubbelganger overleefde hij diverse aanslagen. Na de Eerste Golfoorlog vluchtte Yahia naar Europa.

Mimoun Oaïssa

Naast Cooper speelt ook de Nederlandse acteur Mimoun Oaïssa een rol in de film. Hij vertolkt de rol van de bodyguard van Uday. Het is de eerste rol in een grote, Engelstalige productie voor Oaïssa, die doorbrak met films als Shouf Shouf Habibi! en Het schnitzelparadijs.

Dat hebben de producenten van de film vrijdag bekendgemaakt. De opnames van de film vinden de komende maand plaats op Malta.

Die Another Day

De vrouwelijke hoofdrol, de minnares van Uday, wordt gespeeld door de jonge Franse actrice Ludivine Sagnier. Zij was eerder te zien in internationaal gelauwerde films als 8 Women en Swimming Pool.

De regie ligt in handen van Hollywoodregisseur Lee Tamahori, die eerder onder meer de James Bondfilm Die Another Day en het veelbekroonde Maoridrama Once were warriors heeft gemaakt. Het is de bedoeling dat The Devil's Double aan het eind van het jaar klaar is.