AMSTERDAM - Producent Jon Landau vindt de negen Oscarnominaties voor zijn film Avatar maar weinig. Volgens hem is de film in enkele belangrijke categorieën gepasseerd.

Liever had hij ook gezien dat de film genomineerd was voor Beste Actrice, Beste Scenario, en Beste Make-up.

"Ik ben enorm teleurgesteld", zegt Landau, die graag had gezien dat Zoe Saldana zou meedingen voor Beste Actrice als de blauwe Na'vi Neytiri. "Ik vind dat ze een fantastische acteerprestatie levert."

Ook de Oscar voor Beste Make-up wordt hem nu door de neus geboord, vindt Landau.

"Eric Stoltz kreeg destijds een Oscarnominatie voor zijn rol in 'Mask', waarvoor hij een latex masker droeg. Wij hebben in Avatar digitaal de maskers gemaakt van de 21e eeuw. Je ziet elke emotie van de acteur terug op het witte doek."

Scenario

Ook had Avatar volgens Landau een nominatie moeten krijgen voor Beste Scenario. "Ik ben ook teleurgesteld dat Jim (Cameron) niet genomineerd is voor Beste Script - dat was hij ook al niet voor Titanic".

"Terwijl de Writers Guild of America hem wel voor beide scripts nomineerde. Je kunt niet zo'n succesvolle film hebben zonder een goed script. Dat is het beginpunt."

Overigens is Avatar over de gehele wereld een doorslaand succes. Vorige week haalde de film wereldwijd al meer dan twee miljard dollar op, waarmee het record uit 1997 van Titanic, van 1,8 miljard dollar, werd verpulverd.

Titanic

Woensdag maakte producent 20th Century Fox bekend dat ook het Amerikaanse record van 600,8 miljoen dollar, ook van Titanic, nu door Avatar is verbroken. De film haalde in de Verenigde Staten ruim 601,1 miljoen dollar op.

Landau weet wel dat zijn film zeer bijzonder is. "Als wij over dertig jaar vertellen dat we aan Avatar hebben meegewerkt, dan al iedereen nog weten over welke film we het hebben. En dat is uniek."

Avatar draait nog altijd in de Nederlandse bioscopen.