LOS ANGELES - Het sciencefiction epos Avatar van regisseur James Cameron is zondag de magische opbrengstgrens van 2 miljard dollar (ruim 1,4 miljard euro) gepasseerd.

Het is nog nooit eerder gebeurd dat een film wereldwijd zo veel geld heeft opgeleverd. Dit meldden verschillende Amerikaanse media maandag.

Avatar deed er zo'n zes weken over om dit magische bedrag te bereiken. De spektakelfilm over een militair die in de nabije toekomst de natuurvriendelijke planeet Pandora gaat verkennen, is sinds vorige week dinsdag al recordhouder als het gaat om de hoogste opbrengst ooit.

Schip

Avatar passeerde toen de vorige recordhouder Titanic, ook van James Cameron. Het verhaal over het wereldberoemde schip dat op zijn eerste tocht in 1912 zonk na een aanvaring met een ijsberg, leverde in 1997 en 1998 'slechts' 1,84 miljard dollar op.

Op de derde en vierde plaats staan nog steeds vervolgdelen uit de Lord of the Rings- en Pirates of the Caribbean-series. Avatar wordt ook gezien als grote kanshebber voor een paar belangrijke Oscars. De uitreiking vindt begin maart plaats.