
Oorlogswinter verkocht aan Amerika
Dat melden diverse Amerikaanse media maandag.
Oorlogswinter is de verfilming van het gelijknamige boek van Jan Terlouw over de 14-jarige Michiel die met zijn familie probeert de laatste winter van de Tweede Wereldoorlog te overleven.
De film trok in Nederland rond de 850.000 bezoekers. Oorlogswinter staat op een shortlist van negen titels die begin maart een kans maken op een Oscar voor beste buitenlandse film.
Of Oorlogswinter ook echt is genomineerd, wordt dinsdag bekendgemaakt. De film lijkt goed te liggen in Hollywood.
Diverse gezaghebbende bladen vestigden positieve aandacht op de Nederlandse productie en voorvertoningen in Los Angeles lokten positieve reacties uit van pers en publiek.
Trots en blij
Regisseur Koolhoven laat maandag weten ''trots en blij'' te zijn dat zijn film in de Amerikaanse bioscopen wordt uitgebracht. ''Sony Pictures is de grootste Amerikaanse speler als het gaat om het aankopen van buitenlandse producties in de VS'', legt hij uit.
De distributeur heeft ook de rechten verworen van Un prophète (Frankrijk) en Das weisse Band (Duitsland), die ook worden genoemd als reële kanshebbers voor de Oscar voor beste buitenlandse film.
Goed gevoel
Het is nog niet duidelijk wanneer Oorlogswinter in de Amerikaanse bioscopen te zien is. ''Er hangt veel van af of we morgen een nominatie in de wacht slepen of niet'', erkent Koolhoven. ''Maar het geeft een erg goed gevoel dat een grote distributeur nu al de deal heeft willen sluiten.''
Als Oorlogswinter wordt genomineerd, gaat de Nederlandse regisseur de komende weken naar de Verenigde Staten om zijn film onder de aandacht van de Oscarstemmers te brengen.
De productie werd eerder al verkocht aan Australië, Ierland, Engeland, Duitsland, Nieuw-Zeeland, Frankrijk, Oostenrijk en China.