AMSTERDAM - De volwassen hoofdrolspelers van de speelfilm IEP! Boycotten de wereldpremière van de productie op het Filmfestival van Berlijn.

Acteurs als Huub Stapel, Joke Tjalsma, Diederik Ebbinge en Stefan de Walle en een groot deel van de crew nemen hiermee stelling tegen het besluit van producent Lemming Film om buiten regisseur Rita Horst om een kwartier uit de film te halen.

Een woordvoerster van Lemming Film zei dat zondag. Regisseur Horst verloor in september een rechtszaak over het inkorten van de film, waarna zij haar naam van de titelrol liet halen. IEP! heeft nu officieel geen regisseur.

Dat is volgens de Dutch Directors Guild, de vakbond voor regisseurs, een unicum in de Nederlandse filmgeschiedenis.

Vleugels

IEP!, gebaseerd op het gelijknamige kinderboek van schrijfster Joke van Leeuwen, vertelt over een meisje met vleugels in plaats van armen. De acteurs en crew stellen in een brief aan de producent dat met het snijden in de film een ''ongelooflijke blunder'' is begaan.

In plaats van ''een warme, gelaagde en inhoudelijke film'' is IEP! nu een verhaal ''waarbij de poëzie grotendeels is weggesneden en de personages je koud laten''.

IEP! draait vanaf 17 februari in de Nederlandse bioscopen.