AMSTERDAM - Miramax bestaat niet meer. Eigenaar Disney trok donderdag de stekker uit de filmstudio omdat verwachte successen uitbleven.

Miramax was verantwoordelijk voor films als 'Pulp Fiction', 'The English Patient' en 'Shakespeare in Love'.

Miramax werd in 1979 opgericht door de broers Bob en Harvey Weinstein, die de studio vernoemden naar hun moeder Mira en hun vader Max. In de jaren negentig lanceerden de Weinsteins de carrières van filmmakers als Quentin Tarantino en Kevin Smith, en maakten zij Hollywoodsterren van onder meer Matt Damon, Ben Affleck en Gwyneth Paltrow.

Disney

In 1993 werd Miramax een dochterbedrijf van Disney, in 2005 werd de hele studio verkocht aan Disney. In datzelfde jaar begonnen de gebroeders Weinstein zelf een nieuwe studio onder de naam The Weinstein Company. Deze studio kampt al jaren met financiële tegenslagen. De afgelopen weken hebben de Weinsteins nog vergeefse pogingen gedaan om Miramax terug te kopen.

Op de plank

De filmstudio heeft nog zes niet uitgebrachte films voor 2010 op de plank liggen, waaronder de thriller 'The Debt' en de dramafilm 'Last Night', beide met acteur Sam Worthington in de hoofdrol. Deze films zullen nu waarschijnlijk veel later uitkomen dan gepland.