ROTTERDAM - Het International Film Festival Rotterdam (IFFR) is woensdag begonnen aan zijn 39e editie. Festivaldirecteur Rutger Wolfson opende het filmevenement in De Doelen.

De openingsceremonie werd bijgewoond door onder anderen minister Ronald Plasterk (Cultuur) en burgemeester Ahmed Aboutaleb.

De festivaldirecteur constateerde in zijn toespraak dat het festivalpubliek groot en loyaal is, maar dat het buiten de festivals om voor artistieke films steeds moeilijker is om de financiering en distributie rond te krijgen.

''Mensen gaan wel veel naar de bioscoop, maar ze kiezen vaker voor populaire titels'', aldus Wolfson.

Cinema Reloaded

Om deze trend te doorbreken introduceert het festival dit jaar het project Cinema Reloaded, een experiment waarin filmliefhebbers kunnen investeren in een nog te maken film. Aandelen zijn te koop voor 5 euro per stuk.

Het is de bedoeling dat de film op het filmfestival van volgend jaar in première gaat in aanwezigheid van zo veel mogelijk coproducenten.

Sai Yoichi

Volgens Wolfson is dit een manier om filmmakers en het publiek met elkaar in contact te brengen. Wolfson ging in zijn toespraak ook in op het Afrikaanse filmprogramma en op het oeuvre van de Japanse filmmaker, schrijver en acteur Sai Yoichi, dat op het festival te zien is. Het is voor het eerst dat er buiten Japan een overzicht van zijn oeuvre te zien is.

Na de toespraak van Wolfson opende het IFFR met de speelfilm Paju van de Zuid-Koreaanse regisseuse Park Chan-ok. Niet eerder opende het festival met een Koreaanse film. Wolfson: ''Het werd hoog tijd.''

Tot en met 7 februari, de Volkskrantdag waarop lezers van die krant welkom zijn, worden 250 lange en 380 korte films uit meer dan vijftig landen getoond.

Maandagavond worden de eerste Tiger Awards uitgereikt tijdens de afsluiting van de competitie korte films. De Tiger Awards voor de lange films worden vrijdag 5 februari uitgereikt.

Een dag later sluit het IFFR af met de vertoning van de slotfilm De vliegenierster van Kazbek van Ineke Smits.