Luidruchtig en laat vervolg op de eerste Bad Boys, die acht jaar terug de naam vestigde van Will Smith en Martin Lawrence. De sequel, wederom van Michael Bay, is stuitend nihilistisch en ondraaglijk lang. @

Bekijk video: Modem/ Breedband

Ku Klux Klan

Will Smith - die eerder een tegenvallend vervolg op Men in Black maakte- en Martin Lawrence keren terug als de twee rechercheurs Mike (Smith) en Marcus (Lawrence) die Miami eerder onveilig dan veiliger maken. BB2 begint zowaar in Amsterdam, waar uiteraard een xtc-lab staat. De pretpillen worden gevolgd op hun lange reis richting Miami, maar het Tactical Narcotics Team (TNT, haha) is ze op het spoor. Hetgeen een lawaaierige shoot-out te midden van Klu Klux Klanners oplevert, die zich zowaar in de luren laten leggen door de zwarte Mike en Marcus.

Billen

Mag dat staaltje bravoure nog geestig genoemd worden, pijnlijker wordt het wanneer Marcus in zijn billen wordt geschoten, door maatje Mike nog wel. Pijnlijk ook voor de toeschouwer, omdat het resulteert in een reeks homofobisch getinte grappen. Mike verontschuldigt zich herhaaldelijk in het openbaar voor het leed dat hij de kont van zijn maatje heeft berokkend, en daar trekken de omstanders uiteraard zo hun eigen conclusies bij. O jee, twee zwarte homo's!

Lijken & ratten

Eerlijkheid dwingt mij om te zeggen dat het overwegend zwarte Amerikaanse publiek waarmee ik de film zag niet meer bij kwam van al die puberale toespelingen. En ze lagen helemaal dubbel toen een lijkwagen bij een achtervolging zijn vrachtje kwijtraakte, zodat er naakte lijken op straat terecht kwamen, die in het verkeer werden verpletterd. Ja, subtiliteit is ver te zoeken in Bad Boys, maar dat valt ook niet te verwachten bij een film waarin de enige blote borsten die van een dode vrouw zijn, en de enige wippartij voor rekening komt van twee ratten.

Marcus' zus

Die hitsige knaagdieren bevinden zich in de kelder van een drugshandelaar (Jordi Molla, die een soortgelijke rol speelde in Blow). Want uiteraard draait BB2 om een drugsketen die met veel geweld moet worden opgerold. Voor dit voorspelkbare standaardplotje heeft de regisseur van de eerste Bad Boys en van Pearl Harbor meer dan twee uur nodig, anders pasten alle ontploffingen en achtervolgingen niet in de film. Goed, er zit behalve een drugslijntje ook een romance-lijntje in, want Mike heeft iets moois met de zus van Marcus. Deze Syd (Gabrielle Union) is ook nog undercover rechercheur, zodat ze ondanks haar eerdere krachtige optreden aan het eind moet worden gered door onze macho's. Aangezien ze tegen die tijd ruim een uur uit beeld is waren we haar alweer bijna vergeten.

Speelgoed

Bad Boys laat zien wat er met Hollywood-jongens gebeurt als je ze teveel speelgoed geeft: dat levert een knullig verteld doorsnee-verhaal op dat alleen in de grootte van explosies opvalt. Bad Boys 2 is The Delivery, maar dan gemaakt met een budget van meer dan 100 miljoen dollar.

Smith is charmant als altijd, maar Lawrence is weer zo irritant dat hij Smiths' aanwezigheid ruimschoots teniet doet. De film ademt bovendien een kwalijk soort patriottisme uit, waarbij er niet voor wordt teruggeschrokken om aan het eind doodleuk Cuba binnen te vallen. Zaten daar niet ook de Al Qaida-strijders gevangen, in hokken op een Amerikaanse basis op Guantamo Bay? Na het zien van het stuitende Bad Boys 2 zou je je bijna bij hen willen aansluiten.

Het Parool: "excessieve blikschade, tenenkrommend gekibbel en een misplaatste dosis wansmaak"
De Volkskrant: "een abjecte, oorverdovende herhaling van zetten"
In 107 zalen

# Niet gezien
@ Laat maar
@@ Op eigen risico
@@@ Niet slecht
@@@@ Aanrader
@@@@@ Wereldfilm