AMSTERDAM – De Amerikaanse film Avatar heeft in Amerika in vijftien dagen al 300 miljoen dollar (ruim 200 miljoen euro) opgebracht. De regisseur James Cameron had met zijn andere kaskraker Titanic 44 dagen nodig om dit bedrag te halen.

Dat meldt het Amerikaanse Entertainment Weekly zaterdag. Titanic bracht in totaal 1,8 miljard dollar op.

Voor Avater zou vooral nieuwjaarsdag hebben bijgedragen aan de hoge opbrengst tot nu toe. Op 1 januari alleen bracht de film al 25 miljoen dollar op.

Totaal

In totaal staat de teller voor Amerika nu op 308,8 miljoen dollar (ruim 214 miljoen euro). Wereldwijd heeft de film al 760 miljoen dollar (527 miljoen euro) opgebracht.

In het eerste weekend vielen de verkoopcijfers nog wat tegen, meldde distributeur 20th Century Fox. Toen bracht de film omgerekend 50 miljoen euro op, er was gerekend op 59 miljoen.

Kosten

Avatar, waarin veel digitale animaties worden gebruikt, kostte zo'n 175 miljoen euro om te produceren.

De film gaat over een invalide oorlogsveteraan die in de 22e eeuw meedoet aan het Avatarproject, een militaire operatie die hem de kans biedt in een nieuw virtueel lichaam naar de planeet Pandora te reizen. Hier moet hij kennis opdoen over de Na'vi, een ras dat zich erg verbonden voelt met de natuur.