UTRECHT - Het heldenepos De Hel van '63 heeft binnen tien dagen meer dan honderdduizend bezoekers naar de bioscopen weten te trekken.

De film heeft hiermee de status van Gouden Film bereikt. Maandag wordt de bijbehorende Gouden Filmtrofee uitgereikt aan regisseur Steven de Jong en enkele acteurs, maakte het Nederlands Film Festival bekend.

Volgens een woordvoerster van de distributeurs Bridge Entertainment Group en E1 Entertainment Benelux heeft de film afgelopen weekeinde erg geprofiteerd van het invallen van de dooi.

Vooral in de noordelijke provincies belemmerde hevige sneeuwval in het eerste weekeinde na de première veel potentiële biosoopbezoekers.

''Ten opzichte van het eerste weekeinde is het bezoekersaantal met maar liefst 130 procent gestegen'', aldus de woordvoerster.

Friesland

In Friesland staat de elfstedentochtfilm op de eerste plaats van de top 20 van best bezochte films. De Hel van '63 is volgens de woordvoerster vooral buiten de grote steden populair.

Landelijk staat De Hel van '63 op de vierde plaats, na Avatar, Alvin en de Chipmunks en Anubis en de wraak van Arghus. ''Ook met deze vierde plaats zijn we natuurlijk heel erg blij'', aldus de woordvoerster.

Eerbetoon

De Hel van '63 is een eerbetoon aan de toerrijders die de Elfstedentocht van 1963 wisten te volbrengen onder barre omstandigheden. Het vroor 18 graden Celsius. Van de 9294 toerrijders haalden slechts 69 deelnemers de finish.

Hoofdrollen in de heroïsche en deels Friestalige film zijn weggelegd voor Chris Zegers, Cas Jansen, Chava voor in 't Holt en Lourens van den Akker. De Hel van '63 draait sinds donderdag 17 december in 84 bioscopen.

De Gouden Film wordt toegekend door het Nederlands Film Festival en het Nederlands Fonds voor de Film, net als de Platina Film bij 400.000 bezoekers en de Diamanten Film voor een miljoen bezoekers.