AMSTERDAM - De Nederlandse regisseur Johan Kramer (The Other Final, Sing for Darfur) maakt een Spaanstalige film die mogelijk het aanhoudende succes achter de Spaanse voetbalclub FC Barcelona kan verklaren.

De film met de titel Johan Primero wordt in mei in de Nederlandse bioscopen verwacht, maakten filmdistributeur Independent Films en producent Pupkin Film maandag bekend.

Johan Primero is een ontroerend portret van Johan Puig, een 43-jarige man uit Barcelona die elke dag in zijn lelijke eend vijftig rondjes rond het stadion Nou Camp schijnt te rijden in de overtuiging dat dit de club succes brengt.

Het is een traditie die zijn vader in 1974 zou zijn begonnen en kennelijk met succes, want Barca won in dat jaar ruimschoots van Real Madrid. Of Johan Puig echt bestaat, dat wil de regisseur in het midden laten.

Neeskens

Johan Puig vernoemde zich volgens de filmmaker naar zijn grote held Johan Neeskens (Johan de Tweede). De Barcafan noemt zich Johan Primero, omdat Neeskens en niet Johan Cruijff in zijn ogen de nummer 1 is.

Kramer maakte eerder de documentaire The Other Final, over een wedstrijd tussen de twee laagst geklasseerde voetballanden ter wereld op de dag van de WK-finale.