AMSTERDAM - Modeontwerper Tom Ford ontwierp jarenlang jurkjes en tassen voor modehuis Gucci.

Voor zijn nieuwste project gooide hij het over een heel andere boeg: Ford wilde een film maken. 'Single man' kan rekenen op lovende kritieken van Amerikaanse recensenten.

Voor zijn eerste film hield de 48-jarige ontwerper alle touwtjes stevig in handen. Hij schreef, produceerde en regisseerde 'Single man', dat zich afspeelt in de jaren zestig.

Ford zegt dat hij zich voelde als God. 'Ik heb dat universum gecreëerd. Over honderd jaar zijn de acteurs dood en ben ik dood, maar de film blijft bestaan. Het leeft, het is geweldig.'

Hoofdrollen

Julianne Moore en Colin Firth tekenden voor de hoofdrollen. Firth speelt een homoseksuele professor die zijn geliefde verliest bij een auto-ongeluk. De rol leverde de Brit al verschillende filmprijzen en een nominatie voor de Golden Globes op.

Moore, die in de mooiste creaties op het witte doek verschijnt, sleepte ook een nominatie voor de Globes in de wacht voor 'Single man'.

Amerikaanse recensenten zijn lovend over Fords debuut, dat vanaf eerste kerstdag in de Verenigde Staten gaat draaien. De film zal begin februari 2010 in de Nederlandse bioscopen te zien zijn.