AMSTERDAM - De 87-jarige actrice Ellen Vogel heeft zondagmiddag de Blijvend Applaus Prijs in ontvangst genomen. De prijs is een waardering voor haar gehele carrière. Zij wordt geroemd om haar opvallende bijdragen aan het Nederlandse theaterleven.

Eerder ontvingen onder meer Adèle Bloemendaal en Ramses Shaffy de oeuvreprijs. De jury laat weten dat de beslissing snel genomen was.

"Als iemand een Blijvend Applaus Prijs heeft verdiend is het wel ons aller Ellen Vogel. Actrice pur sang, actrice door de eeuwen heen."

Leergierig

"Een vrouw die ondanks haar hoge leeftijd kans ziet 'bij de tijd' te blijven en ondanks haar staat van dienst nog steeds leergierig is."

Ellen Vogel stond geregeld op de planken, maar maakte ook furore als tv- en filmactrice. In 1961 ontving ze de prestigieuze Theo d'Or voor haar rollen in 'Kasteel in Zweden' en 'Joseph in Egypten'.

De Tweeling

In 2000 stond Vogel voor het laatst op het toneel, later was ze nog wel in een aantal films te zien. Ze speelde onder meer in 'De tweeling' en was twee jaar geleden nog te zien in de televisiefilm 'De avondboot'.

In aanwezigheid van onder meer Halina Reijn, Marjon Brandsma en Jeroen Krabbé nam Vogel zondagmiddag in De Kleine Komedie de prijs in ontvangst.

De Blijvend Applaus Prijs bestaat uit een bronzen beeldje van kunstenares Iris Le Rütte en een geldbedrag van vijfduizend euro. De prijs wordt tweejaarlijks uitgereikt.

Oeuvreprijs Ellen Vogel