Pretentieuze thriller komt niet uit de verf

Ooit maakte Cameron Crowe en Tom Cruise samen Jerry Maguire, een pakkende tragi-komedie over een yup die al zijn zekerheden kwijtraakt. Ze ontvingen er allebei een Oscar-nominatie voor en de door Cuba Gooding jr. geuitte kreet "Show me the money!" werd een klassiek citaat.

In Vanilla Sky

Zijn 'vrij-maatje' Cameron Diaz vindt het namelijk niet zo leuk dat Cruise er met Penélope Cruz vandoor gaat op een feestje waar Diaz niet eens voor is uitgenodigd. En dus rijdt ze haar auto -met Cruise naast haar- te pletter.

Charmeurs-grijns

Dat ongeluk is nog maar het begin van de nachtmerrie die volgt. Niet alleen raakt Cruise zwaar verminkt zodat we eindelijk van zijn brede charmeurs-grijns verlost zijn; hij is psychisch zodanig in de war dat hij werkelijkheid en droom/nachtmerrie niet meer van elkaar weet te onderscheiden.

En dat effect heeft Vanilla Sky ook op de toeschouwer, vanwege het voortdurend door elkaar vlechten van droom en werkelijkheid. Natuurlijk is het toe te juichen dat je bij een thriller je hersens moet gebruiken, maar wie dat doet komt bij Vanilla Sky bedrogen uit, omdat de X-Files-achtige afloop letterlijk uit de lucht komt vallen.

Met liefst veertig muziekfragmenten en ruim twintig visuele verwijzingen laat Crowe vooral zien dat hij niet van de straat is, maar deze omgevallen platen- en boekenkast leidt niet tot diepgang. Gebakken lucht blijft gebakken lucht, al geef je het een vanille-smaakje.

Flauw

Nu was ik ook niet kapot van het origineel, Abre los Ojos, van Alejandro Amenábar (die met Cruise's ex Nicole Kidman het veel betere The Others maakte). Dat Crowe dicht bij dit origineel blijft, valt te prijzen. Hij castte Cruz voor dezelfde rol als in Abre Los Ojos en Vanilla Sky opent zelfs met de door Cruz uitgesproken woorden 'abre los ojos': open je ogen.

Het is tevens het centrale thema van de film en zou nog steeds een goede titel zijn. Maar Cruise zal de film geen Open Your Eyes hebben willen noemen, zo kort na zijn huwelijkscrisis-drama Eyes Wide Shut. Dat had -zeker na zijn scheiding van Kidman- ongetwijfeld teveel flauwe grappen opgeleverd.

Vanilla Sky weet zijn pretenties, die tot in de vanille-kleurige hemel reiken, niet waar te maken. Maar wie alleen komt om het nieuwste Hollywood-koppel Cruise en Cruz te zien rollebollen, komt wel aan zijn trekken. Wie echter een spannende thriller verwacht met een waterdichte afloop kan beter de soundtrack kopen, want die is beter dan de film.

TrouwDe Volkskrant

In 77 zalen