Vroeger was het vaste prik dat horror-iconen elkaar tegen het lijf liepen (Dracula vs Frankenstein, Godzilla vs King Kong). Het heeft nog tien jaar geduurd voor de boemannen uit de doodgebloede horror-reeksen Friday the 13th en A Nightmare on Elm Street het tegen elkaar opnamen. @@@

Bloedarmoede

De eerste Friday the 13th viel in 1980, en de laatste (Jason X, deel ) twee jaar terug. De horror-serie A Nightmare on Elm Street kende sinds 1984 zeven afleveringen in tien jaar. Na 1994 sloeg de bloedarmoede toe en bleef Elm Street verschoond van de glinsterende mesvingers van kindermoordenaar Freddy Krueger. Het was dan ook een gouden idee om Freddy te laten duelleren tegen Friday the 13th-killer Jason Voorhees, gewapend van ijshockeymasker en machete.

Midlife crisis

De twee blazen elkaar letterlijk nieuw leven in aan het begin van de film. Freddy zit in een midlife crisis, aangezien hij tieners geen angst meer inboezemt. Zelfs als hij in hun dromen opduikt beseffen ze -dankzij een inventief slaapmiddel- tijdig dat het maar een nachtmerrie is.
Wat Freddy nodig heeft is een boeman die weer angst en terreur zaait. En aangezien Osama Bin Laden en Saddam Hoessein onvindbaar waren (en vooruit, ook niet in dit genre thuishoren) neemt hij zijn toevlucht tot collega Jason Voorhees.

Tienerzieltjes

Freddy lokt Jason naar Springwood, de Amerikaanse suburb waar de beruchte Elm Street is gelegen. Het is zo'n typische voorstad uit horrorfilms, met tieners die in afgelegen huizen stiekeme feestjes houden als hun ouders van huis zijn. Freddy's collega-killer Jason ontpopt zich echter al snel als concurrent, wanneer zijn moordlust niet te stoppen valt. En er moet voor Freddy ook wat te moorden vallen, anders is de lol eraf. Al gauw nemen de twee het tegen elkaar op in de jacht op tienerzieltjes, en wordt de titel waargemaakt: Freddy versus Jason!

Flipperkast

De film is niet meer dan de som der beide delen, maar pretendeert ook niet meer te zijn. Wie alle afleveringen tot nu toe aan zich voorbij liet gaan kan toch gemakkelijk invoegen, dankzij een korte introductie van de beruchte hoofdpersonen. Die is voor de fans uiteraard geheel overbodig, maar voor hen is dit weer een feest der herkenning.
Yu (Bride of Chucky) komt met vermakelijke invallen, zoals de scène waarin Freddy Jason als in een flipperkast heen en weer smijt, en een wel erg extreme make-over, in de vorm van een angstaanjagend mislukte nose-job.

Halloween

Maar ondanks deze vermakelijke scènes valt de film, zeker gezien de tien jaar voorbereiding, wat tegen, want er had meer van verwacht mogen worden. Misschien moet de volgende keer ook Halloween-psychopaat Michael Myers te hulp worden geroepen. Want uiteraard schreeuwt het einde om een vervolg- geheel in de traditie van onsterfelijke slasherfilmseries.

Het Parool: "de liefhebbers van beide series worden op hun wenken bediend (..) er gaat van het monsterlijk duo een nieuwe dreiging uit"
De Volkskrant: "de film is een rituele terugkeer naar alle vaste patronen van onthoofdingen en bloedfonteinen"
In 40 zalen

# Niet gezien
@ Laat maar
@@ Op eigen risico
@@@ Niet slecht
@@@@ Aanrader
@@@@@ Wereldfilm