AMSTERDAM - Komt een vrouw bij de dokter, de eerste speelfilm van Reinout Oerlemans, beleeft maandagavond de première in de Amsterdamse bioscoop Tuschinski.

Oerlemans verfilmde de gelijknamige biografische beststeller van Kluun. De schrijver is een van de bekende Nederlanders die niet mag ontbreken op de rode loper, naast de hoofdrolspelers Carice van Houten, Barry Atsma en Anna Drijver.

Oerlemans snapt de vooroordelen die er over hem bestaan. De nieuwbakken filmregisseur is zich bewust van de argwaan die er tegenover hem bestond bij het inslaan van een nieuw carrièrepad.

"Ik begrijp die vooroordelen wel", vertelt Oerlemans aan het AD. "Er zijn regisseurs die jaren moeten wachten voordat zij aan de slag kunnen.

Dan komt opeens een snotaap voorbij die zegt dat hij wel even een film gaat maken. Maar ik heb mij er niet door laten intimideren."

De boekverfilming vertelt het verhaal van schuinsmarcheerder Stijn van Diepen (Barry Atsma). Hij maakt carrière in de reclamewereld en is dolgelukkig met zijn vrouw Carmen (Carice van Houten).

Luna

Hun liefde wordt bekroond met de geboorte van hun dochtertje Luna. Hun wereld stort totaal in als bij Carmen borstkanker wordt geconstateerd. Stijn steunt Carmen bij de behandelingen, maar wordt ondertussen verliefd op Roos (Anna Drijver).

Hij raakt zelfs aan haar verslaafd. Bij haar kan hij de wereld van kanker vergeten. Hij verdeelt zijn tijd tussen kantoor, zijn minnares en zijn terminaal zieke vrouw. Zijn leven wordt een chaos, waardoor hij een keuze moet maken.

Bulthuis

Komt een vrouw bij de dokter draait vanaf donderdag 26 november in de bioscopen. Het is de laatste film waarin de vorige maand overleden actrice Sacha Bulthuis te zien is.

Zij speelde de bijrol als oncoloog, die Carmen vertelt dat ze niet lang meer te leven heeft. Kort na de opnames van deze scène, afgelopen zomer, kreeg de 61-jarige actrice zelf te horen dat ze (long)kanker had.